Rangelov-Jusović: Veliki broj djece gladni dolaze u školu

Autor:
21.07.2017 13:57
A
A
A

Obrazovanje u BiH nije dobro i često se čini kao da smo odustali od njega kazala je dr Radmila Rangelov Jusović gostujući u emisiji Ljeto na Alfi.

- Dosta često se o obrazovanju govori, međutim, dugi niz godina u obrazovanje se vrlo malo ulaže. Ono je samo niz dugih deklarativnih razgovora ili se to vrti oko nekih perifernih pitanja poput težine školske torbe ili kecelja, ali o esenciji obrazovanja zaista ne razgovaramo dovoljno. Ne mislim samo na ministarstva ili škole, jer obrazovanje je nešto što je zaista odgovornost cijelog društva, kazala je Rangelov Jusović.

Ona je istaknula da se takvim postupanjem, novim generacijama šalje poruka kao da obrazovanje nije bitno, što nije istina. Naglasila je i da se u obrazovanje malo ulaže, malo se poštuje i vrednuje.


- Skoro 90% djece nema pristup predškolskom obrazovanju. Mi se već 20 godina borimo i pričamo da predškolsko obrazovanje nije mjesto gdje se čuvaju djeca roditelja koji rade, jer i sam sistem je postavljen nekako da prednost imaju majke koje rade da djecu upišu u predškolski odgovj. Mi stalno govorimo da je to esencijalni period razvoja mozga, da je to period kada se razvija sve ono što djeca vrlo teško nadoknađuju poslije kad krenu u osnovno obrazovanje, naglasila je Rangelov Jusović.

Tragično je da osnovno obrazovanje uglavnom napuštaju djeca koja dolaze iz porodica koje žive ispod grnice siromaštva, kazala je Rangelov Jusović te naglasila da se društvo ne bavi siromaštvom djece.

- Mi govorimo da imamo besplatno siromaštvo, nije istina. Naši roditelji moraju kupiti ne samo sveske i knjige, moraju kupiti tene, platiti užinu. Mi kad onako velikodušno skupimo za neko dijete koje treba da ide na ekskurziju, em što ga obilježimo time što javno skupljamo novce, zaboravljamo da to dijete treba da ima džeparac, treba nešto da obuče, jednostavno počinjemo zanemarivati činjenicu koja je nama pred očima, a to je da imamo veliki broj djece koja gladna dolaze u školu, kazala je Rangelov Jusović.

Djeca se više ne uče da budu socijalno osjetljivi, istaknula je doktorica Rangelov Jusović, te kazala kako ne postoji koordinacija svih sektora koji treba da se bave djecom. Ona je govorila i o savremenosti bh obrazovanja, porodičnom odgoju djece, zanemarivanju od strane roditelja, utjecaju tehnologije na odrastanje.

- Mi umrtvljujemo mozak djeteta. Sve vrijeme dok je dijete na tehnologiji koja nudi polugotove ili gotove stvari, mozak djeteta je u pasivnom stanju i ne stvara se veza među neuronima koji omogućavaju mozgu da se razvija, pogotovu u ranimgodinama, poručila je doktorica Rangelov Jusović.

Kompletan razgovor sa doktoricom Rangelov Jusović, koja je govorila i o razlozima smanjenja broja učenika u školama i visokoškolskim ustanovama, pogledajte u priloženom videu.