Kako čuvati hranu i šta jesti na visokim temperaturama?

Autor:
01.08.2017 15:11
A
A
A

Ljeto je vrijeme kada zbog visokih tempretura posebno moramo paziti na svoju ishranu. Temperature u našoj zemlji mjestimično prelaze 40 stepeni Celzijusa, hrana je lako kvarljiva, a upravo o tome smo razgovarali u emisiji ''Ljeto na Alfi'' sa doktorom Zlatanom Hamzom iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Naš organizam treba da se prilagođava temperaturi koja se nalazi u okruženju što znači u nekoj dnevnoj potrebi kalorijskoj u normalnim uslovima 20-25 stepeni, a za svaku osobu je potrebna određena kalorijska vrijednost. Svakih 10 stepeni više, znači 5% manje ishrane.

- Treba favorizirati voće i povrće, neka lakša hrana, manji količinski obroci i dosta tekućine u smislu vode ili mineralne vode, nikako alkohol i kafa. U svemu treba biti umjeren, kazao je doktor Hamza.

Prema riječima doktora, proteine treba smanjiti, a pojačati ugljikohodrate.

- Izbaciti teško meso barem dok su topline, od mesa riba bi bila najbolja. Svaka hrana je kvarljiva osim meda, sve naravno je i do proizvođača. Piletina je najčešće uzrok stanjima koja dovode do problema u organizmu, treba voditi računa da se hrana propisno održava, pere, da se vodi računa o ličnoj higijeni, istaknuo je dr Hamza.

Prema savjetima doktora Hamze, treba kupovati hranu od provjerenih proizvođača, da se dobro termički obradi, prati odvojeno namirnice, kad se skuha jelo treba ga pojesti u roku dva sata ili ga dobro spremiti, ili zamrznuti ukoliko ga ne jedemo odmah.

Detaljnije o brizi o hrani i zdravlju pogledajte u dostupnom videu.