Svake sekunde se potroši 474 KM javnog novca

Avaz.ba
02.08.2017 13:55
A
A
A

Brojač javne potrošnje svake sekunde bilježi porast utrošenih budžetskih sredstava građana BiH. Za milijarde netransparentno utrošenog novca nikad niko nije odgovarao. Tim povodom gošća emisije "Ljeto na Alfi" bila je Mirjana Sirćo menadžerica projekta Centra za zastupanje građanskih interesa. 

Sirćo je istakla da se brojač budžetske, odnosno javne potrošnje konstatntno mijenja, te da su većinom svi građani upućeni i upoznati sa postojanjem  brojača, koji sada obuhvata i vanbudžetske potrošnje.

 - On broji koliko se u sekundi potroši javnog novca, a to je ove godine 474 KM u svakoj sekundi na nivou BiH obuhvatajući sve nivoe vlasti. Brojač je postavljen u najprometnijoj ulici Ferhadiji kako bi se skrenula pažnja ljudi koliko se novca troši, a kada vide koliko se novca troši da se upitaju gdje ide taj novac. Da bi smo im dali odgovor na ovo pitanje fondacija prikuplja sredstva i podatke na osnovu dokumenta o izvršenju budžeta. Od 2015. godine napravili smo bazu kako bismo pokazali koliki  su prihodi i rashodi bili na svim nivoima vlasti - kazala je Sirćo.

Na činjenicu da pojedini članovi Predsjedništva BiH desetine hiljada maraka izdvajaju za tepihe, rasvjetu, stoljnjake u svojim kabinetima, Sirćo kaže da u situacijama kada se to troši na slične stvari  i putovanja treba da se vide i efekti toga, naglašavajući da su u drugim zemljama građani više zainteresirani i da traže odgovornost političara.

- Građani jednostavno moraju bez obzira što im je to dosadno i što smatraju da ne mogu ništa promjeniti zapravo mogu, na taj način što će stalno vršiti pritisak, mi što će stalno tražiti odgovornost za određene postupke, kako za rastrošno trošenje tako i za neobavljanje onoga što je obećano, a nije urađeno. Mehanizmi kojima bi se pozivali na odgovornost i kažnjavali oni koji troše novac bh. građana jesu izlasci na izbore - kazala je Sirćo gostujući u programu TV Alfa.

Centar za za zastupanje građanskih interesa sprovodi i akciju pod nazivom „Tražimo budžet za građane“ koja se održava u mnogobrojnim bh. gradovima.

- Napravili smo Prijedlog izmjena i dopuna zakona o budžetima na nivou Federacije, Distrikrta Brčko i RS, gdje želimo da izrada budžeta za građane postane zakonom obavezujuća forma. Budžet za građane nije nikakav novi budžet, već jednostavno pojednostavljen i koji će građanima biti jasniji, gdje je objašnjeno ono što se želi postići i šta će se ostvariti kroz taj budžet što je, u suštini, najvažnije - kazala je Sirćo.