Magazinović: Zvizdić se još nije pismeno izjasnio o Tašlihanu

Avaz.ba
03.08.2017 12:15
A
A
A

Članovi predsjedništva BiH, sa tadašnjim predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem, prekršili su Dejtonski mirovni sporazum da bi se nešto moglo graditi na temeljma Tašlihana, izjavio Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PS  BiH gostujući u emisiji „Ljeto na Alfi“.

- Aneksom 8 Dejtona za mir definisan je rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koju čine tri domaća člana i dva strana. Predsjedništvo je prošle godine donijelo odluku kojom strance izbacuje iz Komisije i time je direktno prekršen okvirni sporazum za mir i to njegov Aneks 8 i o tome se izjasnio i visoki predstavnik. Kasnije se ispostavilo da je jedna od prvih odluka bila da se dozvoli izgradnja na jednom od spomenika iz 16. vijeka, Tašlihana, pojasnio je Magazinović ističići da - BiH ulazi u opasan period gdje će svako biti u prilici da poštuje ili nepoštuje Sporazum za mir.

Tašlihan je od velikog značaja za Sarajevo, podsjetio je Magazinović pozivajući se na razgovore sa arhitektonskim stručnjacima. Tokom razgovora istaknuo je i turističku notu sarajevskog Tašlihana kojeg dnevno, samo radi fotografisanja, posjete stotine turista tvrdeći da je to jedna od najatraktivnijih preostalih lokacija u srcu Baščaršije.

- Ako je atraktivnost lokacije i prilika za nečiji biznis važnija od ove države onda je upitno da li mi ovu državu zaslužujemo, istaknuo je Magazinović napominjući da - kad u srcu Baščaršije imate takav spomenik iz 16. vijeka i pokušavate objasniti  da je to bezvrijedno,  onda je pitanje da li ste vi vrijedni pozicije koju obnašate, kazao je Magazinović.

Magazinović je od predsjedavaućeg Vijeća ministara BiH  Denisa Zvizdića ranije tražio obrazloženje odluke o skidanju Tašlihana sa liste nacionalnih spomenika BiH, a i sam Zvizdić je odgovovorio potvrdno da je to - spomenik neupitan da je Komisija za očuvanjenacionalnih spomenika dio sporazuma i da tu nema priče, tvrdi Magazinović ističući da, iako je od Zvizdića tražio da date riječi dostavi napismeno, još uvijek nije dobio pismeni odgovor.

Magaznović tvrdi i da će u narednom periodu nastaviti sa ispitivanjem slučaja Tašlihan ističući da će - dalja ispitivanja pokazati da li ima još ovakvih i sličnih slučajeva i da li je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donosila i preinaku i drugih odluka koje prije nisu mogle proći dok su bili stranci, to će se sasvim sigurno utvrditi u narednom periodu jer možda u BiH postoje još neki slučajevi slični Tašlihanu, poručio je Mahazinović.

On je u razgovoru ukazao i na pitanje validnosti donesenih odluka da se Tašlihan skine sa liste nacionalnih spomenika BiH, a naveo je i mogućnost pokretanja apelacije Ustavnom sudu BiH koji bi trebao dati konačan sud o validnosti odluka i funkcionisanju komisije bez stranih članova.

Za gledaoce Alfa TV Magazinović se osvrnuo i na samit političara Zapadnog Balkana koji je održan u Crnoj Gori ističući da su najveće reforme u BiH upravo one koje su radile Sjedinjene Američke Države pa je veoma značajna podrška te zemlje Bosni i Hercegovini, pogotovo jer je Amerika u nekoliko navrata pokazala dosljednost u posvećenosti BiH. Intervju sa Sašom Magazinovićem možete pogledati u priloženom videu.