Ahmetović: Fizički su me napali, pa prijetili da će mi ubiti sina

Avaz.ba
03.08.2017 13:08
A
A
A

Gost emisije „Ljeto na Alfi“ bio je Sadik Ahmetović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH. Tokom gostovanja Ahmetović se osvrnuo na različite prijetnje koje bivšim članovima SDA, ali i njihovim porodicama, gotovo konstantno pristižu.  Ahmetović tvrdi da se to  javlja još od završetka posljednjeg Kongresa stranke kada je iskazan drugačiji stav kada je u pitanju izborni ciklus u SDA, da je on bio netransparentan i da je bila velika krađa da to nije dobro za SDA da ona treba sebe isplofilirati kao modernu evropsku stranku.

 -  Na žalost nismo imali  sagovornika i od toga smo cijelo vrijeme bježali. Naravno, zbog iznošenja takvog stava i zbog onoga što je sama istina, ja sam odmah na samom početku doživio i fizički napad na mene lično u klubu u Sarajevu od jednog od kolega, od tada su bili različiti pritisci od toga da mi se ne da izbor u zvanje na Univerzitetu u Tuzli zato što je zvat Univerzitet iz kabineta člana predsjedništva Bakira Izetbegovića, do toga da mi se prije par mjeseci na moj telefon prijetilo da će mi ubiti sina, da će završiti mrtav u nekoj od rijeka. To je sve rezultat iznošenja istine i pokušaja da ukažemo na nepravilnosti i pogrešne odluke organa SDA - kazao je Ahmetović.


Izlaskom nekada rukovodećih ljudi u SDA deseti saf je dobio šansu da vodi procese u SDA na način kako su izabrani i imamo takvo stanje u BiH zahvaljujući pogrešnoj politici a imali smo veliku šansu, istaknuo je Ahmetović navodeći da je prethodno rukovodstvo SDA ostavilo najveću pobjedu jer je to i vrijeme kada je bio liberalniji pristup EU, britansko - njemačku inicijativu.


- Nezavisni blok neće biti opozicija državi ali hoće biti opozicija lošoj vlasti. Glasali smo protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara jer smatramo da Vijeće nije dobro radilo i mi ćemo ukazati na ono gdje su propusti i mogu li se oni popraviti, kazao je Ahmetović - navodeći da ne bježe  od toga da ukoliko se napravi neka bolja parlamentarna većina budu dio iste.


Ahmetović ističe i da bi dobar vid borbe za bolje stanje u BiH bio i da se u Izborni zakon uvede klauzula da oni koji u nekom periodu izgube parlamentarnu većinu da se procijeni da je bolje za državu da ima vanredne izbore. Za običnog čovjeka je više važno da ima mogućnost da se smijeni vlada koja ne zna raditi i  koja nema podršku Parlamenta, tvrdi Ahmetović.


- Građanima BiH treba drugačija politika, politika koju gledamo već 20 inešto godina nakon rata je pokazala da nije dobra politika za BiH. BiH i građani BiH su postali talac nekolicine ljudi, talac političkih partija. Veću odgovornost izabrani u  vlade, agencije ili javna  preduzeća imaju prema predsjedniku stranke ili prema stranci nego li što imaju odgovornost prema građanima BiH. Političke stranke su otele državu za sebe i na takav način vladaju u BiH - istaknuo je Ahmetović odgovarajući na pitanje treba li BiH nova politička partija. Tom prilikom naveo je i da je novoformirani Nezavisni blok krenuo u kreiranje političke platforme koju za sada vodi pod motom „Oslobodimo i pokrenimo BiH“ koju, tvrdi Ahmetović, treba osloboditi u svim segmentima i to od predsjednika političkih stranaka, od bahatih direktora i od svih onih koji su demonstrirali nešto potpuno pogrešno.


- Vidite šta se dešava u zdravstvu u BiH, ono je oteto od sistema, zdravstvom se upravlja na potpuno pogrešan, bahat način što pokazuje i posljednji primjer smjene prof. Gavrankapetanovića koji je u samom vrhu stručnosti iz oblasti ortopedije i vi sklanjate najbolje da bi doveli podobne - istaknuo je Ahmetović  podsjećajući na i loše stanje u bh. univerzitetima, pravosudnom sistemu BiH.


- Vrijeme je da biH krene trećim putem jer ova dva puta nisu dobra, to je socijaldemokratija koja je prerastala uvijek u komunizam i nikad se nije toga oslobodila i uvijek zaluta u tome i imamo desne stranke koje uvijek prerastu u nacionalizam, to nije dobro za BiH i to se demonstrira i dan danas - istaknuo je Ahmetović.