Uskoro zakoni koji će pomoći turističkim radnicima

Autor: TV Alfa
16.08.2017 14:00
A
A
A

Povećanje broja turista i razvoj turizma u Bosni i Hercegovini, bila je jedna od tema razgovora sa ministricom okoliša i turizma Federacije Editom Đapo u emisiji ''Ljeto na Alfi''. Iako je država sve privlačnija turistima, potrebni su i novi zakoni na kojim se intenzivno radi.

-Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma je prestao da važi 2014. godine. Mi smo pokrenuli novi zakon o turizmu, koji će regulisati rad turističkih agencija i vodiča, i očekujemo njegovo usvajanje, kazala je ministrica Đapo.

Ona je dodala da bi ovu djelatnost trebao urediti i novi zakon o boravišnoj taksi, koji je u proceduri. Od njegove primjene posebno bi trebale profitirati lokalne zajednice.

-Zakon o boravišnoj taksi je u proceduri i vrlo brzo ćemo poslati na drugo čitanje, ono što je važno jeste da se tim zakonom reguliše ko uplaćuje boravišnu taksu, kako se ona prikuplja, te kako se raspoređuje. Ono što je najvažnije u ovom zakonu i šta su reforme koje mi predlažemo jeste da se boravišna taksa transveriše, 10% ide Federaciji, 10% kantonima, a 80% lokalnoj zajednici, jer smatramo da je turizam lokalna industrija i da svaka lokalna zajednica može da razvija svoj turizam, kazala je Đapo.

Kompletan intervju pogledajte u video prilogu.