Ragbista koji nije igrao za novac | Begičević: Nisam feninga zaradio

Autor: TV Alfa
20.08.2017 20:56
A
A
A

Enes Begičević, najbolji ragbista među novinarima, bio je gost 178. izdanja "As exkluziva sa Muhamedom Bikićem" na TV Alfa. Begičević se u emisiji osvrnuo na svoju igračku i trenerski karijeru, osnivanju ragbija na našim prostorima i aktuelnom trenutku ovoga sporta u BiH.

- Ja sam iz dna duše sportista, amater. Bio sm vrhunski sportaš, kao i drugi ragbijaši koji su bili vrhunski sportisti, ali nikad ništa nismo naplatili, kazao je Begičević. 

Na pitanje voditelja da li je nekad zarađivao od svoje igračke i trenerske karijere, Begičević je kazao da nikada ni feninga nije naplatio.

- Čak sam i sudio, dok sam bio aktivan savezni međunarodni sudac, kad dobijem taksu za suđenje ja počastim igrače i jedne i druge ekipe i to je to, kazao je Begičević. 

Ragbi savez je inače prvi koji je priznat nakon sticanja nezavisnosti BiH, istaknuto je u emisiji. Prema riječima Begičevića, inicijativni odbor za formiranje saveza napravljen je tajnovito u kafani gdje je napravljen i kompletan Savez. 

- S obzirom da nismo mogli putovat, ovlastili smo prijatelja Sinišu Tartagliju, čovjeka koji nam je i '72. pomogao da formiramo prvi ragi klub u BiH i on je na kongresu FIRA-e u Parizu tražio da nas prime kao novu članicu. I oni su nas uključili. Krivo mi je što nismo mogli kao reprezentacija da nastupimo na Mediteranskim igrama u Montpeljeu. Tad smo možda iz BiH trebali samo dva-tri igrača da pošaljemo. Po mojim skromnim procjenama, a dobar sam prognozer, možda bi bili među 4-5 ekipa na Mediteranskim igrama. To mi je ostala neostvarena želja, kazao je Begičević, istaknuvši kako ne želi da spominje imena koja su opstrurala odlazak u Francusku. 

Begičević se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u sportu naglasivši kako nema ulaganja te kako je neophodno usvojiti jasnu strategiju sporta na nivou države. Šta je rekao o ragbiju u BiH, pogledajte u videu.