Bukvarević odgovorio na zahtjev boraca da podnese ostavku

Autor: TV Alfa
23.08.2017 13:33
A
A
A

Već dva mjeseca demobilisani borci protestiraju ispred zgrade Vlade Federacije. Njihovi zahtjevi su poznati, jedinstveni registar boraca, ukidanje finansiranja udruženja i dodatak od 326 maraka za nezaposlene borce. O zahtjevima boraca u Federaciji, u emisiji "Ljeto na Alfi" govorio je resorni ministar Salko Bukvarević.   


- Resorno ministarstvo i Vlada je donijela određene odluke prijedloge zakona u cilju da se ovo sistemski riješi. Predložili riješavanje u neka tri koraka. U aprilu ove godine prema Parlamentu FBiH uputili smo Zakon o pravima branilaca koji omogućava uspostavu i objavu registra boraca. Taj Zakon je usvojen na Predstavničkom domu, a očekujemo da bude usvojen na Domu naroda čija sjednica bi trebala biti početkom septembra. Mi smo se zaista složili da treba imati taj registar korisnika i uspostvaili smo ga od prvog januara ove godine imamo tih 95 hiljada imena korisnika boračko-invalidske zaštite i oni se nalaze u jedinstvenoj bazi ministarstva i preko te baze se vrši i obračun invalidnina i ostalih naknada - kazao je Bukvarević.


Ministar Bukvarević je istaknuo i da je drugi zahtjev demobilisanih boraca da oni imaju jedno boračko udruženje. Prema njegovim riječima, vlada je ponudila i podržala Zakon o boračkim udruženjima koji je prošao je u formi Nacrta u oba doma. Obavljena je javna rasprava svih 10 kantona i Vlada FBiH je usvojila i prijedlog Zakona i upućen je prema Parlamentu FBiH, istaknuo je Ministar.


- Tim Zakonom bi se riješila reprezentativnost boračkih organizacija, da se tačno zna ko ih predstavlja. Treći korak je bio postizanje Sporazuma sa predstavnicima boračkih organizacija. Radi se o Sporazumu gdje je dostignut obim sredstava na poziciji Federalnog ministarstva koji se u narednih pet godina neće umanjivati. Po odluci Vlade sporazum bi na snagu trebao stupiti u septembru. Tim sporazumom je predviđeno da sredstva koja ostaju neutrošena na poziciji budu preraspoređena na novu poziciju, transfer za riješavanje socijalno statusnih pitanja boraca, kazao je Bukvarević.


Borci ispred zgrade Vlade FBiH apsolutno insistiraju na boračkom dodatku od 326 maraka za nezaposlene borce, a prema riječima Bukvarevića, tih sredstava trenutno nema.


- Trenutno tih sredstava nema, zbog toga ne mogu obećavati nešto što nema. Vlada FBiH od dvije milijarde godišnje za borce izdvaja 570 miliona, i to je najveći procenat izdvajanja ne samo u BiH nego i šire. U ovoj situaciji u kakavoj jeste Federacija, realno mi tu poziciju ne možemo povećavati. Trenutno na isplati imamo naknade za 48 hiljada RVI, 42 hiljade porodica poginulih, pet hiljada dobitnika ratnih priznanja, 34.400 naših saboraca koji su ostvarili pravo na prijevremenu penziju, kazao je Bukvarević.


Ministar Bukvarević je komentirao i potpisivanje Sporazuma sa 20-tak predstavnika boraca, nakon kojeg su uslijedile optužbe da vrši podjelu boraca te da je među njima bilo i onih koji nisu predstavnici demobilisanih boraca ispred zgrade Vlade Federacije BiH.


- Sa 20-tak predstavnika nakon što smo postigli Sporazum ljudi su se vratili svojim kućama. Oni rade na prijedlogu kriterijuma za raspodjelu sredstava, u riješavanje ovog pitanja uključili smo i načelinke općina. Zašto su oni međusobno došli do mimoilaženja ja u to ne mogu ulaziti, meni su isti borci koji su bili ispred zgrade Vlade i oni koji su ušli u zgradu Vlade da razgovaramo i oni koji neće da razgovaraju. U riješavanju ovog pitanja moramo imati dijalog, ako oni to odbijaju time ne poštuju ni sebe kao borce, ali ne poštuju ni institucije države BiH, istaknuo je Bukvarević.


Ministar je istaknuo i da je u pripremi šestomjesečni izvještaj za ovu godinu kada je riječ o reviziji. Prema planu rada ministarstva za boračka pitanja u oktobru 2017. bi trebala biti završena prva faza revizije kazao je Bukvarević, naglasivši da u drugoj fazi ratni vojni invalidi idu na institut za medicinsko vještačenje i to bi trebalo da bude završeno do kraja 2018. godine.


Na pitanje voditeljice o 570.000 boraca u registru koji je objavljen u januaru ove godine, i optužbama da je ta cifra nerealna, te da je ranije bilo 90.000 manje boraca (prema izjavama bivšeg ministra Zukana Heleza), Bukvarević je kazao da ti podaci nisu tačni.


Istaknuo je da su podaci za Registar preuzeti iz vojnih evidencija nekadašnjeg Federalnog ministarstva odbrane.


Voditeljica je tražila i odgovor Bukvarevića na zahtjev demobilisanih boraca da podnese ostavku ukoliko ne ispuni njihove zahtjeve.


- Ti zahtjevi su više politikantski i dolaze više od određenih političkih krugova nego od boraca, kazao je Bukvarević.