ZEMLJOTRESI | Jeste li sigurni u novoj gradnji?

Autor: TV Alfa
29.08.2017 11:25
A
A
A

Podrujče Hercegovine jučer su zatresla dva zemljotresa u razmaku od 15 minuta. Tim povodom seizmolog Ivan Brlek bio je gost u emisiji Ljeto na Alfi.

Prema seizmičkim kretanjima, Hercegovina je najaktivnije područje kada se govori o teritoriji BiH. Na dio južne Hercegovine, od Livna do Trebinja, otpada oko 70% zemljotresa koje registruje FHMZ na tom području. Zemljotrese uzrokuje kretanje zemljine kore, odnosno sudaranjai razmicanja ploča.  

- Javljanjem slabijih zemljotresa oslobađa se jedan dio seizmičke energije i smanjuje se mogućnost pojave nekog jačeg zemljotresa, ali ne znači da ih neće biti, jer što bi jedan seizmolog rekao, tamo gdje su bili biće ih opet, kazao je Brlek.

Prema riječima Brleka teško je procijeniti zbog čega je jučni dio Hercegovine najaktivniji kada je riječ o podrhtavanju tla. On ocjenjuje da se afrička ploča, odnosno cijeli kontinent Afrika, kreće prema sjeveru te gura našu zemlju i regiju. Istaknuo je i da atmosferske prilike ne mogu utjecati na kretanje tih ploča.

- Mijene mjeseca, suše i poplave nemaju čvrstu vezu sa podrhtavanjem tla. Zemljotresi se javljaju na prilično velikim dubinama dokle ne dopiru atmosferske prilike i ne mogu utjecati na pomjeranje ploča. To je tako velika energija, koja je potrebna, a atmosfera je preslaba da to uzrokuje, kazao je Brlek.

Jači potresi su uvijek iznenađenje. BiH spada u poprilično aktivna seizmička područja, međutim ne postoje metode koje mogu predvidjeti kada će se zemljotres desiti. Prema riječima Brleka, to još niko nije uspio, mnogi su potrošili milijarde dolara u ta istraživanja.

- Ne može se predvidjeti kada će biti, ali možemo izgraditi objekte koji mogu izdržati te seizmičke sile na nekom području, to je najbolja zaštita, što nije slučaj u Sarajevu. Poprilično se zanemaruje, ne misli se na to, naručito ove nadogradnje i novi objekti koji uopšte ne uzimaju u obzir da bi se mogao desiti zemljotres, kazao je Brlek.

Klasična zaštita od zemljotresa je stati ispod štoka kako vam plafon ne bi pao na glavu, poručio je Brlek ili udaljiti se od građevinskog objekta.