ALARMANTNO | Hočko: Federaciju dnevno napušta po jedan doktor

Autor: TV Alfa
06.09.2017 22:05
A
A
A

Jučerašnje obraćanje medijima uvaženih ljekara sa KCUS-a je prvo poraz za struku, poraz za društvo, poraz za državu i poraz za vlast poručio je predjsednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, prim.dr. Izet Hočko gostujući u emisiji „Danas“ na TV Alfa.  

- Ti vapaji ništa ne znače ovog trenutka. Ovo je razočaravajuće za sve nas. Mi nismo samo ljekari, mi smo istovremeno i paccijenti. Mi se trudimo da sve bude bolje. Nama je interes da to zdravstvo funkcioniše u najboljem mogućem redu. Mi moramo imati kvalitetne uslove za rad da bi pružili kvalitetne usluge, poručio je Hočko.

On je istaknuo da se kvalitetan kadar u Sarajevu polako osipa. Činjenica je, kako je kazao, da ljekari nemaju uslove za rad, ocijenivši ih nikakvim.

- Zašto je naš doktor prinuđen da se bavi dopunskim radom? Zašto će iza osam sati vrlo napornog i odgovornog posla morati dodatno da ide da radi? Zašto tome doktoru ne obezbijediti vrlo kvalitetne uslove za rad i primanja od kojih može solidno da živi, ne da se obogati. Mi se solidarišemo sa našim građanstvom, znamo kakva je situacija, mi ne tražimo ništa što je nemoguće, ali zašto ne obezbjediti pristojno da živi, upitao je doktor Hočko.

Ljekari su uvijek bili avangarda

Kako je kazao, ne može nekoliko ljekara promijeniti siuaciju u zdravstvu u Sarajevu gdje živi oko 600.000 stanovnika. Iz tih razloga, navodi, mora se promijeniti ponašanje i kod doktora koji se još nisu uključili u ova zbivanja, koji stoje sa strane i misle da je ovo nešto pogrešno.

- Ljekari su uvijek bili avangarda, i u ratu i u miru, uvijek su pronalazili pravi put. I sada trebaju pokazati da trebaju biti vodilja u svim pozitivnim promjenama. Znači, promijeniti nešto u državi što će učiniti ovaj život kvalitetnijim, poručio je doktor Hočko.

Zašto je Sarajevo tamni vilajet?

Sve bh. radnike, bilo gdje u svijetu, prihvataju širokih ruku, istaknuo je Hočko, komenitajući borbu sarajevskih ljekara doslovno sa ulice.

- Prošle godine je otišlo preko 360 doktora iz Federacije. Jedan doktor u prosjeku na dan ode. Mi smo zemlja zadnja u Evropi po broju dokora na 100.000 stanovnika. Nekada sam ja to upoređivao sa Albanijom, međutim najnovije informacije, Albanija je daleko ispred nas, kazao je doktor Hočko.

Više ne treba praviti poređenje kazao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, istaknuvši da još nije došao do pravog odgovora na pitanje zašto je Sarajevo zadnje u BiH, a BiH zadnja u Evropi po svemu?

- Zašto je Sarajevo tamni vilajet? Smatram da ću sam naći odgovor: Tamni vilajet će tek biti. Ovim načinom, ovim ponašanjem odgovornih koji ne čine ništa, koji smatraju da se to dešava tamo negdje daleko, da to nikad neće propasti, na kraju ćemo ostati sa vrlo malo doktora, sa vrlo malo kvalifikovanih ljudi, sa vrlo malo zdravstvenih radnika, na kraju ćemo se zapitati ko će nas liječiti, upozorio je doktor Hočko.

Reakcija na saopštenje KCUS-a

Predjsednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS doktor Izet Hočko prokomentirao je i saopštenje KCUS-a u kojem je, pored ostalog, navedeno da jučerašnje obraćanje javnosti nekoliko istaknutih ljekara sa tog Kliničkog centra navodno nema nikakve veze sa borbom za odbranu časti i struke.

- To je stvarno čudno. Sinidkat je stvoren da brani ovu struku i da brani svakog našeg člana i to će Sindikat raditi. To što se priča da je neko instruisan nije tačno. Prije dvije godine meni je tadašnja ministrica rekla 'Za koga Vi radite?', ni za koga, radimo za kolege, radim za sebe. Rekao sam tada 'ja sam nepotkupljiv'. Ja sam neke kolege sa Kliničkog centra jučer prvi put upoznao i ja im stvarno ovim putem upućujem jednu zahvalnost. Kolege koje su me oduševile, kazao je doktor Hočko.

On je istaknuo i da mnoge njegove kolege šute i čekaju šta će se desiti. Sinidkat, kako je kazao, za nepunih godinu dana broji 1.000 doktora, naglasivši kako se ipak čudi tome jer u Kantonu Sarajevo ima mnogo više ljekara.

- Čudim se i onim doktorima koji još uvijek nisu u Sinidkatu, koji smatraju da treba mi da se izborimo, pa će se oni uključiti nakon završene borbe. Ta situacija, po priči mojih kolega, nije dobra. A, to što je profesor Gavrankapetanović smijenjen ili mu je istekao ugovor, nije problem. Problem je što je to učinjeno na jedan način koji nepriliči. Ipak se zna nekakav put, poručio je doktor Hočko.

Sinidkat će, prema njegovim riječima, sigurno utjecati na to da se nađe pravi put kako bi se poboljšao kvalitet u zdravstvu. Ako postoji kvalitetan kadar, jer je, kako kaže Hočko, i on u krizi zbog toga što mnoge kolege odlaze iz zemlje i napuštaju državne ustanove i odlaze u privatnike.