OSIGURANA SREDSTVA

Duraković: Porodiljama u HNK od 01.oktobra isplata naknada!

Autor: TV Alfa
22.09.2017 16:59
A
A
A


HNK do sada nije isplaćivao naknade za porodilje, konačno je postignut konsenzus o primjeni Zakona porodica sa djecom, i to od 01. oktobra. Nezaposlene porodilje imat će pravo na jednokratnu pomoć od 200 KM, a zaposlene zagarantovano pravo na naknadu koja će biti usklađena sa kantonalnim propisima. Do kraja ove godine izdvojen je milion KM  za tu namjenu, a za narednu godinu pet miliona, potvrdila je za TV Alfa predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova PD Parlamenta FBiH Jasna Duraković.

- Dogovoren je zvaničan sastanak, 02. oktobra, sa svim kantonalnim ministarstvima za rad i socijalnu politiku, sa Vladom FBiH i resornim federalnim ministarstvom gdje će se konačno donijeti taj neki koncezus, dat će se jasne zakonske odredbe, upute, da se ovo mora poštivati. Dakle, revidiran novi Zakon o zaštiti porodica sa djecom, kazala je Duraković.

U njemu će, prema riječima Duraković, biti i nekoliko članova, koji tretiraju samo porodiljske naknade i dječiji doplatak koji se čak u pet kantona nikada nije isplaćivao.

- Ta sredstva će se isplaćivati iz federalnog budžeta, za dječiji doplatak, a porodiljske naknade će biti regulirane po kantonalnim propisima. Trebalo je 20 godina da se ovo pitanje riješi. U svakoj sistemski uređenekoj državi ovo je pitanje koje je apriori, iznad svega, pitanje potomstva, da li imamo  pronatalne politike, nemamo. To bi trebalo biti prva tačka dnevnog reda odgovorne Vlade, nažalost nije, kazala je Duraković.

Revidirani zakon se oslanaja na međunarodne konvencije i standarde, kao i novi Zakon o rad.

- Nezaposlene porodilje su zaista bile do sada diskriminirane bile su stavljane u socijalne kategorije, njima treba dati veća prava i to će sve biti regulirano novim zakonom, kazala je Duraković.

Ona je ocijenila stravičnim dešavanje da se trudnice često ostajale bez posla upravo zbog trudnoće. Duraković je pozvala sve žene, da uporište traže u zakonu i da ne šute jer ima neko ko će ih čuti.

- U ovom kontekstu šutnja nije zlato, trebamo se boriti za svoja prava, jer samo tako će se i vlasti početi ponašati odgovornije i početi preispitivati sebe i ono što piše u tim zakonima, zašto ih donosimo ako ih nećemo poštovati. Novi zakon bi se trebao pojaviti u prvom čitanju krajem ove godine, a već se očekuje da bi se mogao implementirati početkom naredne, kazala je Duraković.

Donesene su zakonske odredbe kojima će se sankcionirati kršenje prava porodilja, tako da će se uključiti i Federalna inspekcija.

Kompletno gostovanje predsjednice Komisije za jednakopravnost spolova PD Parlamenta FBiH Jasne Duraković u emisiji Danas na TV Alfa, pogledajte u videu. Emisiju Danas gledajte svakim radnim danom od 16:00h na TV Alfa.