Čavka: Bošnjaci u RS će bojkotovati izbore za Predsjedništvo BiH

Autor: TV Alfa
26.09.2017 18:07
A
A
A

Gostujući u emisiji "U škripcu" na TV Alfa, šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS, Admir Čavka, odgovorio je na optužbe da su on i Nedim Čivić spasili kvorum na posjednjoj sjednici entitetske skupštine.

- Sjednicu je u jednom trenutku vodio Senad Bratić iz SDA, a kad se to saznalo, svi su se povukli - kazao je Čavka.

Naglasio je da za njega nema razlike između stranaka Saveza za promjene i SNSD-a, jer ni jedni ni drugi nisu podržali inicijative da se zaustavi diskriminacija Bošnjaka u RS-u.

- Nama su podvalili Mladena Ivanića. Zahvaljujući bošnjačkim glasovima, on sjedi u Predsjedništvu. A dokazao je da je veći dodik od Dodika. I sada dolazimo u situaciju da neko od nas očekuje da ponovo podržimo kandidata Saveza za promjene - Mirka Šarovića. Nećemo podržati nikog - ni Šarovića, ni Dodika. Bošnjaci će bojkotovati izbore za Predsjedništvo BiH, i neka Srbi izaberu svog člana Predsjedništva BiH, kazao je Čavka.

On je dodao da niko ne brine o zapošljavanju Bošnjaka u RS, te da se njih svi sjete samo u danima pred izbore.

- U službama institucija RS, zaposleno je oko 5.500 ljudi, među kojima su samo 54 Bošnjaka. Za to je, pored ostalog, kriva i bošnjačka politika. Ja želim da podvučemo crtu - mi nećemo više biti predmet potkusurivanja, naglasio je Čavka.

- Ipak, mi moramo da sarađujemo. To je naš posao. Neko je nagovorio logoraše da tuže Republiku Srpsku, većina nisu ni znali za te tužbe. I sad im na adrese dolaze zahtjevi da plate sudske troškove u iznosu između 15-20.000 maraka. Niko nikad nije stao iza tih ljudi, a neko im je rekao da tuže RS. Ja sam pokrenuo razgovore o tome, da se zaustavi pljenidba njihove imovine i naišao sam na razumijevanje. Na taj način treba pomoći ljudima, a ne glumiti neke velike kvazi-patriote - istakao je Čavka.

Zbog toga je važno da postanemo faktor odlučivanja, da uđemo u vlast. Mi iz opozicije ne možemo ništa uraditi.

- Mi moramo povećati kapacitet i prije ulaska u vlast, postaviti uslove - da se riješi pitanje bosanskog jezika, zapošljavanja...

On je dodao da SDA često optužuje druge političke stranke da sarađuju sa Dodikom, dok ova stranka koalira sa SNSD-om u Srebrenici, a čak je podržala i kandidata SNSD-a za načelnika općine Trnovo.

- Postoji razlika između lidera, stranaka... Nisu svi isti i to građani moraju da znaju. Budućnost i prosperitet Bosne i Hercegovine je u građanima. Ja sam uvjeren da oni žele promjene i da će to pokazati na sljedećim izborima, poručio je Čavka.

Emisija "U škripcu" emituje se na TV Alfa, ponedjeljkom u 21 sat.