Nenadić: Držim pod kontrolom apetite državnih službenika!

Autor: TV Alfa
27.09.2017 18:21
A
A
A

Nakon više od 12 godina šutnje i prvih presuda Ustavnog suda BiH, Ministarstvo pravde i uprave KS predložilo je amandmane na Ustav, koji su skoro jednoglasno usvojeni u Skupštini KS. Već naredne sedmice u skupštinskoj proceduri naći će se još tri zakona. Najavio je to resorni ministar Mario Nenadić gostujući u emisiji Danas na TV Alfa. On je kazao da bi Zakon o lokalnoj samoupravi trebao bi biti prva direktna posljedica usvojenih amandmana.


- Dakle, radi se o jednom haosu koji je u KS napravljen od rata do danas, gdje se ne zna ko je za šta nadležan, šta je čija nadležnost, a time i odgovornost i rezultat toga vidimo danas na terenu. Moja namjera nije bila napraviti nešto revolucionarno u smislu pravne teorije ili prakse, moja namjera bila je da se ovo konačno u KS "raspetlja", kazao je ministar Nenadić.

Prema riječima ministra Nenadića, želja je da KS bude ono kakvim se predstavlja, a to je Kanton svih građana sa univerzalnim pravima koje proklamuje evropska demokratija, sa maksimalnim spektrom ljudskih prava, a temelj je korištenje jezika i pisma kao zagarantovanog prava svakog naroda, ne samo konstitutivnih naroda, nego i manjina.

- U tom kontekstu, mi smo pripremili čitav niz propisa koji nastavljaju da uređuju ovo pitanje i za šta, prema mojoj procjeni, trebaju dvije godine da se ovaj proces u potpunosti provede, kazao je Nenadić.

Ministar Nenadić je istaknuo da je konačno Ustavom rečeno šta je čija nadležnost, a da se sada može razgovarati i pregovarati o dinamici i akterima. Nove reforme ne trebaju stvarati novi haos, kazao je on, te naglasio da su ključna pitanja dinamika i reusrsi.

- Znao sam da nije moguće putem olovke prenijeti nadležnost ni vodosnabdijevanje, ni gradski prijevoz kao ni bilo koje drugo pitanje koja spadaju u nadležnost lokalne zajednice. Da bi lokalna zajednica preuzela ove odgovornosti, npr vodosnabdijevanje, trebaju se riješiti pitanja o tome ko 20 godina doveo do toga da danas imamo ovakve probleme, i da oni koji trebaju preuzeti te nadležnosti imaju jasnu viziju i dugovanja i potraživanja...., kazao je Nenadić.

Ministar Nenadić je kazao da je, na zahtjev načelnika četiri gradske općine, produžen rok do kada će biti finaliziran prijedlog zakona o principima lokalne samouprave, te da bi on mogao biti završen u narednih mjesec dana.

Kada je riječ o Zakonu o državnoj službi, Nenadić istiće da je državna služba u KS postala otvorena služba bez prevelikih novih zapošljavanja, ali istovremeno da rukovodilac nakon što par mjeseci prati rad svojih službenika, može vršiti i vertikalna i horizontalna pomijeranja u državnoj službi.

- Neće ih ostaviti bez egzistencije, ali nije niko Bogom dat da bude pomoćnik ministra i da doživotno obavlja posao za koji ga plaćaju državni odnosno poreski obveznici...Držim pod kontrolom apetite državnih službenika, koji nisu tu Bogom dati i interese privrede koji žele servis za ono što oni rade, poručio je Nenadić.


Kompletno gostovanje ministra pravde i uprave KS Maria Nenadića u emisiji Danas na TV Alfa pogledajte u videu. Emisiju "Danas" pratite svakim radnim danom od 16:0