Ademaj: Razumijem nezadovoljstvo zdravstvenih radnika, ali...

Autor: TV Alfa
03.10.2017 17:14
A
A
A

Veći dio zdravstvenih ustanova u KS neće sudjelovati u generalnom štrajku, kojeg su zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo najavili za 13. oktobra. Kazala je to ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj gostujući u emisiji "Danas" na TV Alfa. Kako je naglasila, u štrajk sigurno neće KCUS, Hitna medicinska pomoć, kao ni Apoteke Sarajevo. Jedini zahtjev zdravstvenih radnika koji su najavili stupanje u štrajk, prema riječima ministrice Ademaj, je povećanje plata.

- Mi smo usaglasili Kolektivni ugovor sa Sindikatom Kantona Sarajevo, trajalo je to usaglašavanje par mjeseci, ponudili smo povećanje plata za 10%, odnosno za onoliko za koliko se mogu osigurati sredstva. Njihov zahtjev je bio znatno veći, ono su tražili 30%, mi za to nemamo sredstava, to bi nama značilo nekih 70 miliona KM na godišnjem nivou, to je nemoguće ispoštovati, tako da ne možemo rizikovati i zaključivati ugovor i ulaziti u obavezu koju ne možemo ispoštovati, kazala je Ademaj.

Ministrica Ademaj je istaknula da je u odnosu na potpisani Kolektivni ugovor na nivou FBiH, u Kantonu Sarajevo postignut sporazum, da se sve odredbe koje se odnose na primanja i druga prava radnika, prihvate u maksimalnom iznosu, osim visine satnice.

- Zaista ne vidim nikakvog razloga zašto to nije prihvaćeno. Dali smo svoja obećanje da ćemo u zavisnosti od visine sredstava i prihoda ZZO KS usklađivati visinu plaće i povećavati plaću. Ali ulaziti u obaveze koje se neće moći isfinansirati i dovesti ponovo u pitanje opstanak zdravstvenog sistema, to zaista nismo mogli, kazala je Ademaj.

Ona je istaknula da je odluka o štrajku legitimna i da razumije nezadovoljtsvo zdravstvenih radnika, budući da im 10 godina nisu povećavane plaće, ali da trenutno ne može riješiti te probleme.

Kada je riječ o nedostatku lijekova, ministrica Ademaj je naglasila da nema problema sa lijekovima koji se izdaju na recept, jer se oni finansiraju iz ZZO KS, a izdaju ih sve apoteke na području Kantona. Međutim, kada je riječ o lijekovima koje pacijenti trebaju dobiti tokom liječenja u bolnicama, kako je istaknula "ima prigovora, da ima nedostatka lijekova, da moraju kupiti lijekove, naručito se ti prigovori odnose na Klinički centar."

-   Mi ćemo nastojati da Klinički centar dobije dovoljno sredstava da može nabavljati lijekove. Mislim da je u toku 2017. KCUS-u, za materijalne troškove, u okviru kojih su i potrebe za lijekovima, dovoljno doznačeno sredstava i ne vidim da s te strane postoji razlog za eventualnim nestašicama, kazala je Ademaj.

Odlazak stručnog kadra sa KCUS-a

Odlazak stručnog kadra sa KCUS-a najviše šteti Kliničkom centru koji je bio vodeća zdravstvena ustanova u BiH, poručilaje resorna ministrica, komentirajući sve češće odlaske ljekara iz te ustanove.

- Jako sam nesretna zbog toga što vrhunski stručnjaci napuštaju Klinički centar, imam podatak da je to otprilike oko 30 ljekara. Ali, istovremeno sam i sretna, što oni svi ne idu iz ove zemlje, iz ovoga grada, neki su počeli da rade u svojim privatnim ordinacijama. Ne mogu svi građani sebi priuštiti da plate uslugu privatnom sektoru, to jeste problem, ali ja se od početka mandata zalažem da privatni sektor uđe u sistem zdravstvenog osiguranja, da budu konkurentan javnom sektoru, naglasila je ministrica Ademaj.

Ministrica je poručila, da će uprkos brojnim "napadima", nastaviti borbu da svi pacijenti imaju jednaka prava te da danas priliku za liječenje u privatnim centrima imaju samo oni koji imaju novac.

Kompletan razgovor sa ministricom Ademaj, pogledajte u videu. Emisiju "Danas" u programu TV Alfa, gledajte svakim radnim danom od 16:00h.