Evo zašto su uvedeni pozivni brojevi za sve telefonske razgovore...

Autor: TV Alfa
03.10.2017 18:21
A
A
A

Od početka oktobra korisnici u fiksnoj telefonskoj mreži poziv uspostavljaju tako što prvo biraju pozivni broj mrežne grupe kojoj pripada taj korisnik i njegov korisnički broj, bez obzira na mrežnu grupu iz koje zove. Radi se o tehničkoj stvari, kazala je Amela Odobašić, rukovodilac sektora za odnose s javnošću RAK-a BiH, gostujući u emisiji "Danas" na TV Alfa.

- Ova mjera je poduzeta kako bi se napravio veći kapacitet i kreirao veći broj brojeva u fiksnoj telefoniji koji će biti dodjeljivani telekomima, odnosno korisnicima fiksne telefonije. Ovim novim režimom biranja, dobit ćemo novi kapacitet od 200.000 brojeva, naručito u gradskim sredinama, pojasnila je Odobašić.


Ne radi se o nečemu što treba predstavljati opterećenje, kazala je Odobašić, istaknuvši da neće biti dodatnog naplaćivanja, te da nema ništa zabrinjavajuće za korisnike.

- To se radi u skladu sa međunarodnim standardima, to rade čak i zemlje u okruženju. Administracije, naše kolege tamo rade na svoj način, mi na svoj način. To svi rade po potrebi, kazala je Odobašić.

Ona je istaknula da BiH ima više korisnika mobilne telefonije nego stanovnika, ali da postoji i određeni broj korisnika koji koriste fiksnu telefoniju.

Kompletan interviju sa  Amelom Odobašić, rukovodiocem sektora za odnose s javnošću RAK-a BiH, pogledajte u videu. Emisiju "Danas" možete pratiti svakim radnim danom od 16:00h.