Odzvonilo čipsu i čokoladi u školama, stižu voćomati

Autor: TV Alfa
03.10.2017 18:54
A
A
A

Prema novom Pravilniku o ishrani, iz škola i ostalih odgojno-obrazovnih ustanova u KS biće izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a biće i zabranjena prodaja nezdravih namirnica poput pomfrita i čipsa. Tim povodom, gošća emisije "Danas" na TV Alfa bila je profesorica Suada Karić voditeljica Tima za izradu pravilnika.

- Kroz ovaj Pravilnik ćemo regulisati jednu kvalitetniju ponudu hrane djeci i učenicima u školama, tako da će subjektima koji posluju sa hranom biti dostavljene preporuke koje ih obavezuju koju vrstu hrane mogu da ponude učenicima. Radit ćemo kontinuiranu edukaciju djece, nastavnog osoblja i roditelja, kazala je profesorica Karić.

Kako je istaknula, edukacija će se provoditi kroz vijeća roditelja, časove odjeljenske zajednice i slično.

- Izbacivanjem rafinisanih ugljikohidrata, rafenisanih šećera, naravno da ćemo pojačati energetski bilans organizam, uvodeći zdraviju hranu i složenije ugljikohidrate koji će našoj djeci davati veću energiju u školi, pojasnila je Karić.

Profesorica Karićje istaknula kako slatkiše ne treba izbaciti skroz iz prehrane, ali ih je neophodno ograničiti. Novi Pravilnik, pomoći će i kod smanjenja pretilosti djece u školama.

- Kod osnovnoškolaca je posebno izražen taj problem, preko 40% mališana je pretilo. U srednjim školama je to nešto manji procenat, zato što je pojačana i fizička aktivnost, više se kreću, kazala je Karić.

U slučaju nepoštivanja Pravilnika o ishrani, za odgojno-obrazovne ustanove predviđene su i kazne. A, automate sa slatkišima i grickalicama trebali bi zamijeniti voćomati, koji će nuditi svježe, oprano i upakovano voće.

Kompletno gostovanje profesorice Karić u emisiji Danas na TV Alfa, pogledajte u videu. Emisiju "Danas"