Stranačka linija SDA

Susjedi o dokumentarcu Prašović-Gadžo: Ja tebi građevinsku ti meni vozić

Autor: TV Alfa
05.10.2017 18:00
A
A
A

Ovo je namanje borba hoće li biti benzinske pumpe, ovo je više glas naroda, kazala je novinarka Sanela Prašović Gadžo autorka dokumentarnog filma „Snaga je u istini i pravdi“, koji je u pripremi i uskoro će biti dostpan za emitovanje tv stanicama, gostujući u emisiji „Danas“ na TV Alfa. Nekoliko televizija je već iskazalo interesovanje, a film će sigurno biti emitovan na TV Alfa.

- Oni svi u lancu u institucijama brane čisti privatni interes stranačkog kolege kao da je javni interes, bore se za to, stavljaju privatni interes u regulacioni plan kao da je javni. To su neki okidači zbog kojih sam ja odlučila, na molbu mojih komšija iz tog kvarta, jedna od njih 154, ali ona najglasnija, zato što sam novinar i zato što vrlo iskreno sam najbliža tom problemu. Moj dnevni boravak je 5-6 metara udaljen od te sporne, planirane parcele, koja je sada jedna bašta sa kućom malom, pojasnila je Prašović Gadžo.

Upravo ta lokacija, prema riječima poznate novinarke, kupljena je 2015. godine, investitor Hifa Oil je, isti dan, poslao zahtjev Opštini Novi Grad da mu se dodijeli markica sa benzinskom pumpom.

- Taj podatak, da on danas potpiše kupoprodajni ugovor i odmah šalje zahtjev da mu se dodijeli markica za benzinskom pumpom, to je taj dokaz krunski. Dakle, on zna da će tu graditi pumpu.Toga nema u Nacrtu regulacionog plana. 'Taj regulacioni plan ne postoji, ali ja znam meni je neko obećao da ću je tu napraviti, ja  dajem novac za tu parcelu, kupujem je i zbog toga je kupujem, ne zato što bih tu želio da živim', pojasnila je Prašović Gadžo.

Nakon nekoliko mjeseci, kupac je predao idejno rješenje pumpe Opštini, koja je po hitnom postupku to poslala Zavodu za upis u koncept regulacioni plan "zbog južne longitudinale", kazala je autorka dokumentarnog filma „Snaga je u istini i pravdi“, a potom pojasnila da nedugo zatim Hifa Oil poklonila vozić za SRC „Safet Zajko“.

- I kad ja pitam načelnika Opštine Novi Grad za to, on kaže 'a ne, vozić nije za tu pumpu, vozić je za ovu drugu pumpu koju on ima 500 metara niže u Švrakinom selu', ja sam ostala šokirana.  Čovjek priznaje da su oni, od investitora primili poklon zato što su mu dali urbanističku, građevinsku dozvolu, to je strašno, prepričala je novinarka Prašović Gadžo dio situacije tokom prikupljanja materijala za dokumentarni film.

Ona je pozvala pravosudne institucije, Tužilaštvo KS da se pozabave tim primjerom. Istaknula je da gradnja pumpe neće proći i da građani to neće dozvoliti.

- Oni su se stranački dogovorili, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je taj Nacrt regulacionog plana poslao Gradskom vijeću na usvajanje, načelnik Novog Grada Semir Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić, svi su se oni tu uvezali u tu priču, kazala je Prašović Gadžo.

Na sceni je bahatost, poručila je novinarka Prašović Gadžo, kazavši kako je načelnik Opštine Novi Grad  Semir Efendić, kao reakciju na objavljeni trailer filma kazao da će biti na strani građana i da će prema GV uputiti da je stav Opštine identičan stavu građana.

- Pa ne treba on to da upućuje Gradskom vijeću, on treba da uputi Zavodu, da Zavod izbriše iz Regulacionog plana pumpu i tako će dokazati da govori istinu, jer ako on ponovo to šalje na GV, a vijećnici iz SDA i još nekih dvoje troje se dogovore da glasaju za takav Regulacioni plan sa Hifinom pumpom, znači oni opet dovode u zabludu sve nas, poručila je Prašović Gadžo.

Novinarka Sanela Prašović Gadžo je naglasila da će film biti dostupan za emitovanje svim televizijama, te da su je već kontaktirali i sa tv stanica iz regije, kazavši da su zainteresirani za priču 'ja tebi građevinsku, ti meni vozić'. Kompletan razgovor sa bh novinarkom u emisiji Danas, pogledajte u videu.