Odzvonilo švercerima, uskoro registracija trgovaca pojedinca

Autor: TV Alfa
11.10.2017 21:46
A
A
A

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, koje bi uskoro trebale stupiti na snagu, omogućit će da 25.000 trgovaca na tržnicama reguliše svoj radno pravni status. Bilo koja osoba koja prometuje robama i vrši novčanu transakciju, mora da bude prepoznata zakonom, kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, gostujući u emisiji "Danas", na TV Alfa. Pri donošenju zakona vodilo se računa o socijalnoj osjetljivosti stoga su nameti minimalni - paušalni porez na dohodak, povlaštena stopa za obavezujuće doprinose i obavezno vođenje trgovinske knjige.  

- Mi smo tu kategoriju kkvalificirali kao obrtnike koji rade obrtničku djelatnost samostalno bez upošlavanja drugih lica. Plaća porez na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM, zatim obavezne doprinose za PIO/MIO, zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti, opet po povlaštenoj kategoriji i stopi od 0,29, što je manje od trećine nego po regularnoj zaposlenosti. U principu 158 KM je taj obavezujući iznos, pojasnio je ministar Vujanović.

Uveden je i zakonski limit kada je riječ o obrazovanju, a to je osnovna stručna sprema, kazao je ministar Vujanović, naglasivši da je i to povlastica.

BiH bi u decembru mogla postati članica WTO

Slobodna trgovina jedan je od uslova pridruživanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Stari zakon je predviđao da na policama mora biti 50% domaćih proizvoda i taj član je morao biti uklonjen, jer to bio dominantan, odnosno obavezujući uslov pridruživanja WTO, da nema protekcionističkih mjera.

- 11. ministarska konferencija WTO će se održati od 11. do 13. decembra u Buenos Airesu u Argentini, gdje će sve biti spremno i gdje se očekuje da će BiH dobiti status člana Svjetske trgovinske organizacije i ući u to porodicu, kazao je ministar Vujanović.

Ekonomski patriotizam na niskoj grani

Ministar Vujanović je komentirao i sve više cijene osnovnih životnih namirnica, kazavši kako je slobodno formiranje cijena, a vezano je i za realne okolnosti, duge periode suša, pa obilnih kiša. Štete koje su nastale, kako je kazao, očekivano su se reflektirale na rast cijena, ali i energenata.

- Ekonomski patriotizam je nažalost na niskoj grani. Ljudi su dominantno motivirani svojom zaradom i profitom. Ponuda i potražnja diktira da neko bude taj kalkulant, nema socijalne osjetljivosti, stavljaju se cijene koje su preglomazne, kazao je Vujanović, istaknuvši da bi takve signale trebalo prepoznati Konkurencijsko vijeće.