Tucaković: Nestajanje dokumenata moguće u mafijaškim društvima

Autor: TV Alfa
01.11.2017 18:27
A
A
A


Dugo se polemisalo kako smo mi neozbiljna država, kako imamo neozbiljne vlasti da čak nemamo tako jedan važan dokument koji je odredio sudbinu naše zemlje 20 i više godina. Koliko ja znam uvijek je postojao orginal Dejtonskog dokumenta u Francuskoj, kazao je prof. dr. Šemsudin Tucaković, gostujući u emisiji „Danas“ na TV Alfa.

- Francuska vlada kaže da se on nalazi u arhivama u Parizu. Problem je u tome što naša strana nije navodno čuvala taj dokument. Ovaj navodni original dokument koji je pronađen na Palama je dobila srpska strana. Ja ne znam šta je sa dokumentom koji je dobio Alija Izetbegović, da li je sačuvan i da li se nalazi u našim arhivama, ako ne, govori se o krajnjoj neozbiljnosti onih koji su trebali da čuvaju taj dokument, kazao je Tucaković.


Dokument je pronađen kod Željka Kuntoša koji je nekadašnji vozač Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS-a, a prema navodima medija, Kuntoš je dokument prodavao za 100.000 KM.


- Priča o tome da je taj dokument vozač htio trgovati mislim da ne leži, ko bi sad dao pare za nešto što nije toliko tajanstveno, vrijedno, ali je smiješno da se on nađe u stanu nekog vozača ističe prof.Tucaković


Nestanak Dejtonskog sporazuma samo je obznanio očito ustaljenu praksu misterioznih nestanaka bitnih dokumenata. Originalni dokumenti nestajali su i u vrijeme važnih sudskih postupaka, zatim iz arhive državnih institucija je u još najmanje 3 procesa doprinio da sudovi visokopozicionirane političare oslobode optužbi za zloupotrebu položaja.


Prof.Tucaković je istakao da je to moguće u društvima gdje elite predstavljaju mafijaške grupe, ta vrsta kriminala je moguća tamo gdje su prisutne mafijaške grupe.


- Mafija utiče na naše životne tokove, nestaje hiljade dokumenata,  to govori kako nema određene sankcije za to, vlast ne ispunjava svoju društvenu ulogu. Da postoje određene sankcije, dokumenti ne bi nestajali, ali ovo očigledno postaje opšta praksa, naglasio je Tucaković.