Večeras od 21:00h

Filipović i Papić gosti političkog magazina U škripcu

TV Alfa
11.12.2017 17:05

U večerašnjem izdanju političkog magazina U škripcu sa gostima akademikom Muhamedom Filipovićem i političkim analitičarem Žarkom Papićem razgovaramo o zaključcima PIC-a ostanju u našoj zemlji.

Čuvari mira u BiH žale zbog nedostatka napretka, propuštenih prilika i gubitaka značajnih sredstava.

- Ja mislim da je stanje u BiH i malo gore nego kako su ga ti ambasadori ocrtali. Sve što su rekli o situaciji kod nas, sve što su definirali kao našu grešku, nesposobnost ili odsustvo želje da poboljšamo stanje u zemlji, i da povećamo šanse da se približimo Evropi je uglavnom tačno, ocijenio je Filipović.

Ipak, istaiče da se očekivala nota oštrije ocjene, oni su to diplomatski "ubili". Dodaje da ambasadorima PIC-a nedostaje i samokritički odnos.

- Nije situacija ovdje nastala sama od sebe, niti smo mi apsoutni autori svoje situacije. Mi smo nastali na tragovima i posljedicama politike koju je Evropska zajendica vodila prema ovom prostoru, kazao je Filipović.

Jedna od preporuka nakon sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira bilo je i konačno usvajanje zakona o akcizama, jer je to, kako navode od suštinske koristi za ekonomski i socijalni napredak.

- Nevjerovatno je da Vijeće ministara nije u stanju da kad izađe sa prijedlogom zakona o akcizama nema temeljno, matematičko obrazloženje, sa štetom i koristima, da bi ljudi koji o tome odlučuju u Parlementu znali o čemu se ustvari radi, smatra politički analitičar Žarko Papić

On ocjenjuje da je promjena mišljenja Kluba zastupnika SBB-a opravdana i uredu, jer su uspjeli "izboksovati" transparentnost utroška sredstava.

- Putarine su manje zlo, jer šta vam je alternativa: putarine sa svim svojim lošim stranama, ili s druge strane, potpuno odsustvo spoljnih kredita, koji bi u velikoj mjeri zaustavili razvoj i defakto do kraja iduće godine BiH doveli do ivice bankrota, kazao Papić.

Da li bi usvajanje akciza otkočilo evropski put BiH, da li političari znaju u kom smjeru vode zemlju, te da li će Međunarodna zajednica ostati po strani dok se kreiraju "domaća" rješenja Izbornog zakona, gledajte večeras od 21 sat na TV Alfa.  

  
NA VRH