Ploskić: Sve više djece i adolescenata prolazi kroz depresiju

Autor: TV Alfa
06.02.2018 19:09
A
A
A

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija bi do 2020. godine mogla postati druga na listi vodećih bolesti, a antidepresivi su već sada među traženijim lijekovima u BiH gdje je samo protekle godine prodato više od milion pakovanja. Gost emisije 'Danas' bio je sa dr. Sadik Ploskić, neuropsihijatar.

- Mi već dvadeset godina nakon rata pokušavamo da stabiliziramo društvo, državu, da to krene nekim normalnim tokovima, međutim idemo sporim korakom. Masa je negativnih stvari koji utiču na pojavu depresije. Prije se smatralo da je depresija stanje. no definitivno je bolest, kazao je dr.Ploskić

Sve više mladih pada u to depresivno stanje, što može biti veliki problem i izazavati ozbiljne poslijedice.

Neki novi negativni trendovi u čitavom svijetu su došli na dnevni red i onda se to sveti najviše na mladima, saglasan je dr Ploskić koji ističe da se depresija danas posmatra kao bolest koja može da se liječi.

- Postoji zloupotreba i nepoznavanje problematike depresije stoga se stanovništvo sve više okreće antidepresivima koji stvaraju naviku u organizmu i ako se dugo vremena nešto koristi on traži još više. Treba pod kontrolom imati lijekove, upozorava dr Ploskić

Ukoliko se nastavi ovakav trend širenja depresije, ova bolest mogla bi se naći na prvom mjestu u odnosu na sve druge bolesti.