Dr. Grišević u "TV Ordinaciji" o laserskoj korekciji vida - kako, kada i ko?

Autor: TV Alfa
07.02.2018 11:35
A
A
A

U večerašnjoj emisji "TV Ordinacija" govorimo o refraktivnoj hirurgiji oka te o novstima u svijetu oftamologije.

Za neprestano unapređivanje laserske opreme namjenjene refraktivnoj hirurgiji oka, korigovanje vida uz pomoć lasera se u svijetu primjenjuje već skoro pune tri decnije te se danas sa sigurnošću može reći da je lasersko skidanje dioptrije pouzdan način za trajno ispravljanje vida.

Na koji način skinuti dioptriju, ko su kandidati za skidanje dioptrije, te kako se riješiti dioptrije i onda kada niste dobar kandidat, pitanja su na koja će, pored osta specijalista za bolesti oka, te uposlenik Poliklinike "Svjetlost" dr. Senad Grišević.

- Refraktivna hirurgija oka je grana oftamologije koja se bavi hirurškim odnosno operativnim otklanjanjem neke refrakcione mane u okou, odnosno dioptrije. Postoji nekoliko metoda i vrsta hirurškog otklanjanja dioptrije, a najčešće izvedena je lasersko skidanje dioptije. Nekad neki pacijenti iz raznih razloga nisu dobri kandidati za lasersko skidanje dioptrije. U tom slučaju se primjenjuje druga metoda, a to je ugradnja leće, ističe dr. Grišević .

Lasersko skidanje dioptrije je pouzdana, sigurna i bezbjedna metoda, te samim tim postala je dosta raširena kako u svijetu tako i u BiH. Sve više ljudi se odlučuje za lasersko skidanje dioptrije. Kada je riječ o tome ko može biti kandidat za lasersko skidanje dioptrije doktor ističe da su to sve osobe koje su strarije od 18. godina i koje imaju stabilnu dioptriju unazad godinu dana.

- Na pregledima utvrđujemo da li se dioptrija mjenja ili ne. Ako uočimo da ima neka manja promjena u dioptriji takvog pacijenta ćemo odložit i uputit na kontrolni pregled za nekih 6-7 mjeseci. Postoji puno parametara koje mi gledamo prije nogo što pacijent ode na operaciju. Ispituje se oštrina vida na daljinu, oštrina vida na blizinu, očni pritisak, debljina rožnice i sl., kazao je dr. Grišević.