Praštalo: BiH će u EU ući najranije 2030. - 2033., ako ne i kasnije

Autor: TV Alfa
07.02.2018 18:28
A
A
A

Strategija Europske unije za Balkan je usvojena. Zemlje regiona postaće članice EU. Najoptimističnije prognoze su za Srbiju i Crnu Goru.

-Evropska unija bez našeg regiona nije kompletna priča. Što se tiče same Strategije ja bih rekao da je to jedna dobra opomena za sve nas u BiH. U BiH nisu usaglašena neka ključna pitanja kao što je popis. Jedna statistika se vodi u RS-u jedana u Federaciji. Evropa ne želi dvije statistike već jednu. Najranije do 2030. - 2033 . godine ako ne možda i kasnije BiH po nekom planu trebala ući u EU, istaknuo je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

 Srbija i Crna Gora će prema jučer usvojenoj Strategiji dobiti šansu da se nađu u EU do 2025. godine.

- Prije neki dvadeset godina bili smo lideri, bili smo čak ispred Hrvatske. BiH ne može biti ravnopravna u trci sa Crnom Gorom i Srbijom, koje su imenovane kao lideri procesa Evropskih integracija u regionu, upozorava Praštalo.

Strategija proširenja EU zamišljena je kao poticaj zemljama Zapadnog Balkana. Evropa mora iskoristiti krizu i vratiti se evropskim idejama, ističe Praštalo.

- Evropljani su u 19. i 20. vijeku sanjali o EU koja će biti jedna kopija SAD, posebno kada su SAD postale svjetska velesila. Ako dođe do podjela na bogate i siromašne, mislim da će ostati relikt naše evropske prošlosti i tih podjela", dodao je Praštalo.

On smatra da BiH ne bi predstavlja nikakav problem, pa ni sigurnosni za EU i da bi naša zemlja dala svoj doprinos Uniji.

- EU je u stalnim je krizama, a sve više se povećavaju te krize. Ako ova Strategija bude u negativnom tonu po region mislim da će to biti najveća šteta Evropljanina, jer su ponovo prespavali, a naredna kriza može biti pogoršanje sigurnosne situacije na Balkanu, smatra Praštalo.

EU će 2018. i 2019. godine predsjedavati Bugarska, Austrija i Rumunija.

- Bugarska je prva priznala BiH, Austrija koja najbolje od država EU poznaje Balkan i naš mentalitet, a Rumunija je ušla u EU 2007. Mislim da su te zemljepozitivni voz, prijateljski nastrojen. Mislim da će učiniti sve za ovaj region", kazao je Praštalo u emisiji "Danas".