Prije 34 godine Sarajevo je bilo centar svijeta

Autor: TV Alfa
08.02.2018 19:06
A
A
A

Na današnji dan prije 34 godina Sarajevo je nakon više od mjesec dana bez padavina osvanulo bijelo i liijepo kao nikada do tada, a klizačica Sanda Dubravčić u 15.44 časova na stadionu "Koševo" upalila je plamen za početak 14. zimskih olimpijskih igara. Bilo je to 12 dana zimske bajke u grada na Miljacki u kojem je podijeljeno ukupno 117 medalja i što je zanimljivo identičan broj od 39 zlatnih, srebrnih i bronzanih. Nastupilo je 1.272 sportista iz 49 država u šest sportova. Tim povodom gosti emisije 'Danas' bili su Branko Bačanović Bambi, koji je radio redizajn znaka Olimpijade i Muhamed Bikić, sportski novinar.

Bačanović je kazao da se 1977. godine nije spominjala Olimpijada, a da je informaciju saznao u prostorijama KK Bosna - u kojima je često boravio.

- Tada je sve krenulo i sve je završeno kako treba. Tog 8. februara, Sarajevo je bilo pod bijelim pokrivačem i sunčano. Svi putevi su vodili na stadion Koševo, istaknuo je Bačanović.

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu - prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama.

- Svako je na svoj način doživio Olimpijadu, ja sam bio dječak, imao sam 11 godina i tada sam prvi put vidio nešto da se dešava u našem gradu, a ono što mi je posebno ostalo u sjećanju jeste srebrena medalja, nismo ni sanjali da će Jure Franko osvojiti tu medalju, prisjeća se Bikić.

Olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. Zimske olimpijske igre su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se desile gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini.