Radnicima GRAS-a smanjena plata, direktoru povećana za 30%

Autor: TV Alfa
12.02.2018 18:20
A
A
A

Da bi GRAS smanjio stalne mjesečne gubitke i dugovanja koja premašuju 350 miliona KM, menadžment firme, u saradnji s Ministarstvom saobraćaja KS, provodi niz mjera - od zatvaranja pojedinih sektora, iznajmljivanja poslovnica, do smanjivanja plata radnicima. Ništa u tome ne bi bilo čudno da u isto vrijeme, direktoru plata nije povećana za čak 30 odsto. - Radnici neće pristati na daljnja smanjivanja plaća, kazao je u emisiji "Danas" na TV Alfa predsjednik Sindikata KJKP GRAS Adnan Himzanija

- Ono što je žalosno jeste da je naš upravitelj jedini u GRAS-u kojem ne kasni plata, i najvjerovatnije da on nema osjećaja šta to znači kada neko nema četri mjeseca platu. Mi smo prihvatili smanjenje naše plate zato što nam je u interesu da GRAS opstane kao i svi radnici koji tu rade. Mi kao Sindikat smo praktično bili ucjenjeni, imali smo tri varijante jedna je  da prihvatimo to smanjenje od 4,8%, druga varijanta je da proglase minimalac i treća varijanta je bila stečaj. Od tri zla mi smo izabrali ono za koje smo mislili da je najmanje, kazao je Himzanija.

Od nadležnih očekuju da se  uskladi plaća radnicima, potcrtavši još jednom da na daljnja smanjenja neće pristati.

- Od premijera i od ministra očekujemo sastanak, da sjednemo da pričamo o povećanju naših plata. Mi kao uposlenici zadnje tri godine smo dozvolili smanjenje naših plata, prvo smanjenje  smo dozovili za 10%, sada još 5% sada ne vidim razloga zašto se nama ne bi izašlo u susret i da nam se vrati sve to. Mi nećemo pristati na daljnja smanjivanja plaća,  kazao je Himzanija.