Sve više djece sa govorno-jezičkim teškoćama u Sarajevu

Sve više djece sa govorno-jezičkim teškoćama u Sarajevu

Postoje različite vrste poremećaja govora i jezika kod djece. Neophodno je da roditelj na vrijeme prepozna ove poremećaje i da se obrati logopedu. Do treće godine života dijete obično izgovara sve samoglasnike i oko desetak suglasnika. Glasovi se postepeno razvijaju i u petoj godini se izgovaraju pravilno bez oštećenja. U emisiji "Danas" pokušli smo dati odgovore na  neka osnovna pitanja i dati neke osnovne upute roditeljima. Gošća emisije bila je Birsena Ćurevac, lodoped-defektolog.

- Ovaj problem kod djece je izuzetno specifičan i iz godine u godinu zauzima sve veću problematiku. Još 2014. godine rađeno je istraživanje u suradnji sa školama, i došli smo do alarmantnih podataka da na nivou 10 osnovnih škola na području Ilidže imamo oko 108 djece sa govorno-jezčkim teškoćama, i 48 djece sa različitim kategorijama ometenosti. Ta slika i statistika se iz godine u godinu povećava. Tako da smo na našu inicijativu ušli u projekat da damo podršku u radu sa djecom koja imaju ovaj problem. Ta se statistika nakon pola godine već poboljšala, kazala je Ćurevac.

Postoje različite vrste poremećaja govora i jezika kod dece. Neophodno je da roditelj na vreme prepozna ove poremećaje i da se obrati logopedu, a ne da čeka polazak deteta u školu.

- Svakodnevni rad sa tom djecom je izuzetno važan. Roditelji treba da shvate da za tu djecu ima pomoći samo treba i oni da se angažuju na riješavanju tog problema, ističe Ćurevac.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH