Saznajte koliko puta godišnje muškarci, a koliko žene smiju darovati krvi...

Autor: TV Alfa
14.02.2018 19:46
A
A
A

Bosanci i Hercegovci nose titulu humanih ljudi. Pokazale su to brojne prilike u zemlji, a svakodnevno to pokazuju i darivanjem krvi. Ipak, ponekad zafali razumijevanja.

- Za bh. stanovništvo imam običaj reći da kada dođe pet do 12 tada smo svi humani. To su situacije kada imamo osjećaja i imamo sluha da smo nekom u tom trenutku potrebni. To su pokazale i te prirodne nesreće koje su zadesile našu državu. Kada nas zadese neke velike stvari onda smo zaista tu prvi i spremni smo da pomognemo, da damo sebe za druge. Mada ponekad nam fali to da imamo razumjevanja da u različitim situacijama kažemo da smo zaista nekome potrebni, kazao je za TV Alfa Namik Hodžić, sekretar Crvenog Križa FBiH.

Crveni Križ organizacija koja bilježi 106 godina postojanja u BiH, temelji se na humanosti. Pored ostalog organizuje brojne akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi.

- Krv može da daruje svaka zdrava i punoljetna osoba. Muškarac to može učiniti četri puta dok žena tri puta godišnje. Svakako osoba koja je spremna da na principima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti daruje tečnost koja se ne može na drugi način nadomjestiti. Na taj način ta osoba koja dobrovoljno daruje krv učestvuje u spašavanju i liječenju povrijeđene osobe kojoj je ta krv neophodna, kazao je Hodžić