Marić: Priprema se reprint Hagade, uskoro promocija

TV Alfa
23.02.2018 18:42

Hagada je jedan od najvrijednijih eksponata Zemaljskog muzeja BiH. U svijetu se nalaze tri  Hagade, a najljepša i sa najviše stranica se nalazi upravo u Zemljaskom muzeju BiH.Za javnost je do sad bila izložena samo četiri puta godišnje. Sada će je posjetioci moći vidjeti svakog utorka i četvrtka, kao i svake prve subote u mjesecu, potvrdila je ovo u emisiji "Danas" kustosica u Zemaljskom muzeju BiH Ana Marić.

- Francuska ambasada u BiH u saradnji sa UNESCO-om obnovila je prostoriju u kojoj se nalazi Hagada. Projekat je nosio naziv “Hagada, bliža vama”. Ovaj projekat omogućio je Zamaljskom muzeju BiH da u najboljim mogućim uslovima čuva Hagadu, da je zaštiti od svijetlosti kao i od vlažnosti, te će sada češće biti izložena posjetiocima, kazala je Marić.

Sarajevska Hagada upisana je u registar Memorija svijeta, posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini, čime je BiH dobila prvo dobro upisano u taj registar, a ujedno otvorila vrata za nove nominacije iz segmenta pokretnih dobara. Najavljeno je da će uskro biti i promocija reprint izdanja Hagade.

- Ne mogu tačno reći datum, ali radimo i reprint izdanja Hagade. Taj reprint će biti propraćen novom vrlo iscrpnom i opsežnom studijom o Hagadi koja donosi neke sasvim nove informacije. Možda već i u toku slijedećeg mjeseca će te informacije biti dostupne javnosti, ističe Marić.

NA VRH