Papić: Bilo me je sramota koliko je Bakir Izetbegović neobaviješten, ili laže

TV Alfa
07.03.2018 18:09

U Federaciji BiH ispod granice siromaštva živi nešto manje od pola miliona stanovnika, ovi podaci našu zemlju svrstavaju u red najsiromašnijih zemalja Evrope. Zakon o osnovama socijalne zaštite FBiH, koji je planiran u Programu rada Vlade FBiH za ovu godinu, trebao bi se pozabaviti ovim problemom siromaštva. Pukim usvajanjem zakona neće biti ukinuto siromaštvo ali bi, uz niz drugih zakona koji su planirani, to doprinijelo njegovom smanjenju, pojasnio je u emisiji "Danas", politički analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić.

- Naš život je kao horor film, a socijalna situacija katastrofalna. Ovo je situacija, koja je kao bure baruta i samo je pitanje kada će eksplodirati. Zakon o osnovama socijalne zaštite ne može riješiti problem siromaštva, ali može okrenuti tendenciju. Trenutni Zakon je nepravedan, dobijaju više bogati nego siromašni, istaknuo je Papić.

Osim o problemu siromaštva, Papić je u emisiji govorio i o drugim problemima u našoj zemlji, ističući  da nas nerad vlasti vodi u propast. Ovu konstataciju Papić zasniva i na, kako je rekao, sarajevskom sastanku kod predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare koji je nultirezultat. Osvrćući se na mostarski sastanak čelnika BiH, Hrvatske i  Srbije, kaže da je unaprijed bio pesimističan, a nakon sastanka i posramljen.

- Bilo me je sramota koliko je i moj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović neobaviješten. Ili je neobavješten ili laže. Vučić ga je ispravljao na licu mjesta.  Prethodni prijedlog Srbije je bio zamjena teritorije oko dvije hidrocentrale. Pošto Bosna to nije prihvatila, onda je Srbija išla s drugim prijedlogom, da ide granica sredinom Drine. E, Izetbegović ili je neobaviješten ili laže da nije znao za ovaj drugi prijedlog. Mene je bukvalno bilo sramota, naglasio je Papić.

Prijedlog koji je usvojen na Skupštini opštine Srebrenica, da nagradu "Plaketa Srebrenice" bude dodijeljena Miloradu Dodiku, Papić smatra brukom. Kompletno gostovanje pogledajte u priloženom videu.  

NA VRH