Dan žena u BiH obilježen sa najmanje pedeset aktivnosti

Autor: TV Alfa
08.03.2018 18:28
A
A
A

Ravnopravnost spolova je jedan od najizraženijih problema u svijetu. Kakva je situacija u našoj zemlji, u emisiji "Danas" razgovarali smo sa Branislavom Crnčević iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

- U BiH ovaj dan je obilježen sa najmanje pedeset aktivnosti koje su bile posvećene ženi. U gradovima širom naše zemlje izašle su žene i muškarci kao njihovi partneri da obilježe Međunarodni dan žena. Obilježile su ga žene sa invaliditetom, majke, Romkinje što je u jednu ruku pokazatelj da imamo dosta problema u BiH koje se tiču ravnopravnosti spolova. Nikada još nismo u potpunosti ostvarili onu obavezu iz Zakona o ravnopravnosti spolova da manje zastupljenog spola bude 40%, kazala je Crnčević.

Poražavajuća činjenica jeste ta što je nasilje nad ženama i dalje izražen problem,  i dalje je manje žena koje su na vodećim pozicijama.

- Agencija za ravnopravnost spolova izradila je Publikaciju gdje se može vidjeti stanje u ravnopravnosti spolova u različitim oblastima kao što je u politici, u obrazovanju, socijalnoj zaštiti i slično. Nismo postigli baš neke vidljive rezultate, ali pomaka ipak ima, ističe Crnčević.