Kurtović: Nekome odgovara da zarađuje na dijaliznim bolesnicima

Autor: TV Alfa
09.03.2018 18:27
A
A
A

U Bosni i Hercegovini su registrovana 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju. Od toga je u RS oko 1.100, u Federaciji BiH oko 1.500 i u Distriktu Brčko oko 90 oboljelih. Malo je transplantacija organa u Bosni i Hercegovini, zbog nedostatka donora. Državnim organima transplantacija bi trebala biti prioritetan program, što dosad nije bio slučaj, poručio je u emisiji "Danas" Smail Kurtivić, potpredsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS.

 - Evo sad imamo i zakone i koordinatore po svim bolnicama. Međutim, ti koordinatori ništa ne rade, ali niko ih ne poziva na odgovornost. Imam saznanja da oni traže neka dodatna primanja, ističe Kurtović.

U Federaciji BiH od 2014. postoji Centar za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa. U tom centru postoji i lista čekanja, koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji BiH.

- Dijaliza je skupa, transplantacija mnogo manje košta, imam informciju da se svaki dan na tenderima ukrade četiri miliona, nekome odgovara da zarađuje na dijaliznim bolesnicima, kazao je Kurtović.