Dedajić: Dobar zalogaj je najzavodljiviji i najjači adut Sarajeva

TV Alfa
14.03.2018 23:03

Turistička ponuda u Sarajevu, pa i cijeloj BiH, obogaćuje se svake godine, a ono što je toj ponudi falilo sigurno je gastro vodič za sve koji žele da probaju najbolju hranu u gradu. To je od nedavno moguće za sve posjetioce Sarajeva, ali i one koji žive tu, zahvaljujući Sarajevo Food Dictionary, koji je najpotpuniji vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva, kazala je za emisiju "Danas" Medina Dedajić, direktorica i inicijator projekta za izradu Sarajevo Food Dictionary Gastro vodiča. 

- Vodič je jedina postojeća publikacija u BiH koja je četverojezična i kvartalna te je također jedini gastro vodič za Sarajevo i BiH. Sadržaj samog vodiča i njegov glavni dio jeste Gastro abeceda, gdje smo na interesantan način željeli prikazati tradicionalna i neka manje tradicionalna jela, kojih, u prvom izdanju, imamo 85, rekla je Dedajić.

Sarajevo je u samom vrhu na listi evropskih glavnih gradova u kojima posjetioci za svoj novac dobijaju odličnu vrijednost. Bilo da je riječ o smještaju, kupovini suvenira, zanimljivim turama po gradu, posjetama atrakcijama i ukusnom obroku. Sarajevo je idealno odredište za ljubitelje dobrog zalogaja, a brojna su mjesta gdje možete uživati u gastronomskim specijalitetima, bilo da preferirate domaću ili međunarodnu kuhinju.

- U narednim izdanjima, koja se mijenjaju shodno sezoni publikacije, imat ćemo više abecedno imenovanih jela kao i top tri mjesta u Sarajevu na kojima se to jelo može probati, kao i neki mali savjeti, kojim pićem da se određeno jelo proprati ili koji dodatak komplimentira određenom jelu, pojasnila je Dedajić.

Osim Gastro abecede, ovisno od sezone izdavanja, u Sarajevo Food Dictionaryju su navedeni i "top picks" - gdje se može pronaći ono što se najviše jede u određenom mjesecu sezone.

NA VRH