"I to je život": Ljubav prema knjizi od ranog djetinjstva

Autor: TV Alfa
10.04.2018 23:40
A
A
A

April je mjesec knjige. Svjetski dan knjige se obilježava 23. aprila, dok se Međunarodni dan dječije knjige obilježava 2. aprila, a njime se želi ukazati važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju. Ovaj datum je izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. 

Starije generacije su odrasle na Andersenovim bajkama, a koliko se one danas čitaju? Kako nastaju bajke? Ko su danas čitatelji knjiga? 

- Činjenica je da srednjoškolci ne čitaju knjige, zato što imaju prepričane lektire na internetu u sažetom obliku, s druge strane, internet ima i svoje dobre strane jer djeca mogu naći kompletna djela u elektronskom izdanju, kazala je bibliotekarka Jasmina Klico, ističući kako su "najvjerniji čitatelji ipak oni najmlađi".

Fahrudin Kučuk, istaknuti bh. dječji pisac, ističe da djeci u školama treba omogućiti lagodniji pristup knjizi.

- Imao sam priliku obići većinu škola u BiH gdje sam na licu mjesta ustanovio da djeca mogu zavoljeti knjigu ako im je približimo kroz igrokaz. Podijelio sam učenicima uloge iz knjige i kroz njihovo učešće kroz fabulu su uspješno obradili datu lektiru, kazao je Kučuk. 

Čaroliju bajke živi i dječja književnica Marija Fekete Sullivan koja inspiraciju crpi iz pročitanih knjiga.

- Biti pisac je najljepša stvar na svijetu, ali i za taj posao treba mnogo pročitanih strana i puno rada, kazala je Marija.