Curić: Uskoro ljetne bašte za studente u Nedžarićima i Bjelavama

Autor:
24.07.2017 12:59
A
A
A

Direktor JU Studentski centar Kantona Sarajevo,Tarik Curić gostovao je u emisiji Ljeto na Alfi te tom prilikom kazao da je, nakon što je preuzeo dužnost direktora zatekao nekoliko vrsta pljački, a jedna od njih je milionski dug zbog zastare potraživanja po osnovu dugovanja.

- Zatekli smo devastirano stanje u finansijskom sektoru, slično je stanje bilo i u slučaju bezbijednosti objekata te ulaganja u studentski standard. Zatekli smo dug od 8 miliona KM po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, potom dug od 5 miliona prema dobavljačima za hranu, dok za period od 10 godina ništa nije ulagano u studentski standard, studentima nije kupljena ni stolica, tadašnji menadžment se bavio drugim poslom, a ne onim poslom za šta su predodređeni,kazao je Curić.


U Studenstkom centru u Sarajevu se nalazi 1.500 studenta iz cijele BiH, a to je, prema riječima Curića najveći potencijal ove zemlje, jer su to budući doktori, budući inžinjeri, naučnici, novinari,oni koji će preuzeti našu državu za 5 godina, istaknuo je Curić napomenuvši da sigurnosni dokumenti u Studentskom centru nisu uopće postojali. 

- Vatro elaborati, vatro dojave, plan evakuacije u slučaju požara, obezbjeđenje objekata, osiguranje objekata i lica to je ono za što nismo imali ni jedan papir. Mi smo u protekla četiri mjeseca došli do kompletne dokumentacije koja je neophodna  za bezbjednost naših objekata, kazao je Curić.


Direktor Curić je istaknuo i da je mnogo posla urađeno na utopljavanju studentskog centra,a potpuno je stabilizovan i finansijski sektor.

- Mi imamo milion maraka zastare zbog toga što predhodni direktor, kao odgovorno lice, nije pravovremeno tužio firme koje nama duguju, emitirao je namjernu zastaru. To je najteži prestup u poslovanju“, kazao je Curić.


On je istaknuo da se najveća lavina oko poslovanja Studenstkog centra u Sarajevu podigla zbog sistematizacije u koju se aktuelno rukovodstvo centra upustilo nakon 15 godina. Curić je podsjetio i da su u posljednjih šest mjeseci gotovo svi zahtjevi studenata ispoštovani od nabavke novih madraca, uvođenja Wi-Fi, osposobljavanje teretane, uspostava savremenog vešeraja pa na dalje.

Sa ciljem unapređenja poslovanja  i poboljšanja kvaliteta studentskog života unutar prostora sarajevskog Studenstkog centra  u toku su radovi na novim restoranima u studentskim naseljima Bjelave i Nedžarići, a radi se i na formiranju  ljetne bašte.