Reakcije na „pravni presedan“ Hrvatske u Turskoj

Autor: TV Alfa
10.01.2018 18:53
A
A
A

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u sferi su interesovanja brojnih faktora u našoj zemlji, ali i regiji. Međutim, odgovora niti dogovora - nema ni sa jedne strane. Danas je otkazan još jedan u nizu sastanaka predstavika međunarodne zajednice i bh. političkih stranaka o tom pitanju. Jučer 'pak u Ankari, uprkos insistiranu, Hrvatska nije dobila podršku Turske da se te dvije zemlje umiješaju u rješavanje izbornog pitanja.

Hrvatska predsjednica svoju inicijativu u Turskoj, pravda stavom da BiH gubi pažnju velikog broja zemalja članica Evropske unije, te kako je državi potrebna povoljna atmosfera koja bi omogućila ekonomski, politički i napredak u provođenju reformi. No, zvanična Ankara u tome nije željela učestvovati.

- Trenutna situacija u vezi sa novim izbornim zakonom je neizvjesna. Zajedno sa Turskom možemo doprinijeti dogovoru prije svega između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, ali i sva tri naroda u BiH. Moramo je podupirati kao suverenu, teritorijalno integriranu državu, ali to zaista zahtijeva političku emancipaciju koju smo čekali da državne institucije poduzmu kako bi bile u mogućnosti donijeti odluke u ime naroda, poručila je Kitarović.

Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo je da je situacija u Bosni i Hercegovini uokvirena Daytonskim sporazumom.

- Trenutna struktura i uređenje Bosne i Hercegovine je njeno unutarnje pitanje. Govoriti u ovom trenutku biće ovako ili onako ili nešto prognozirati u vezi sa nekim budućim koracima, mislim da nije ispravn, kategoričan je bio Erdogan. 

Zastupnik HDZ-a u Saboru Hrvatske Božo Ljubić kazao je kako je "legitimno sudjelovanje, ja bih rekao i Hrvatske i Turske u rješavanju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, jer je Turska članica Upravnog odbora PIC-a, te je na taj načini jamac Daytonskog mirovnog sporazma."

S druge strane, u većini su oni koji smatraju da Grabar Kitarović, lobirajući u Ankari, napravila pravni presedan, uvrijedila Bošnjake i dodatni zakomplikovala situaciju. Predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić kazao je kako spada u političare koji često kritikuju ponašanje predsjednika Turske Erdogana, ali ovog puta je bio apsolutno u pravu.

- Ne može gospođa Kitarović očekivati da se Bošnjacima može upravljati preko Ankare i ići u drugu zemlju i raspravljati o situaciji u BiH. Mi smo politički, državnotvorni i nacionalni faktor, samosvjestan i odgovoran narod sa legalnim liderstvom i legalnim liderima i o nama se može jedino razgovarati unutar BiH i sa predstavnicima sva tri naroda i ostalima, poručio je Radončić.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić ističe kako je "na svu sreću, u ovom trenutku, bez obzira na to koliko se često slažem, ne slažem ili kritikujem neke poteze, jučer je bila poprilično državnička izjava predsjednika Turske, koji je rekao da je to ipak unutrašnja stvar BiH. Zamislite da je još i to bilo komplikovano, zamislite kako bi tek onda bila zakomplikovana situacija, kako bi bili iskopani rovovi ko je tu ovlastio i jedno i drugo."

Izmjene Izbornog zakona trebale su biti i tema danas otkaznog sastanaka predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini s predstavnicima bh. političkih stranaka. U parlamentarnoj proceduri sada su dva prijedloga izmjena Izbornog zakona. Jedan je usvojen u Domu naroda na prijedlog Kluba Hrvata, a drugi su predložili poslanici Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu.