Jašarspahić: Kontra mjere se ne najavljuju, one se uvedu!

TV Alfa
06.08.2017 22:34

Gost Dnevnika TV Alfa bio je potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić koji je komentirao sutrašnji sastanak ministara trgovine, odnosno poljoprivrede, zemalja regiona, koji će biti posvećen problemu povećanja cijene takse za uvoz voća i povrća u Hrvatske.

U Privrednoj komori Federacije BiH očekuju da se to pitanje ozbiljno stavi na tapet, kazao je Jašarspahić istaknuvši da su sve zemlje u regionu potpisnice SSP-a, te da postoje obaveze kojih se trebaju pridržavati. BiH je sigurno jedna od najvećih legalista u svemu tome, naglasio je potpredsjednik Privredne komore FBiH, ali se često dešava slučaj kao ovaj posljednji o uvođenju enormnih taksi na uvoz u Hrvatsku.

- Sutrašnji asatanak je samo jedna epizoda u rješavanju takvog pitanja. Dok se ta epizoda završi, pa onda naredna nakon nje, mnogi od uvoznika u Hrvatsku će izgubiti svoje mjesto, i time će Hrvatska dobiti ono što je i željela postići. Šta god se poslije desilo, bez obzira da li taj sastanak uzrokuje neku inicijativu prema EK, neku protestnu notu, oštro upozorenje, prijetnje kontra mjerama, itd., u međuvremenu vrijeme ide u korist Hrvatske, odnosno njenoj akciji u zaštiti potrošača, kazao je Jašarspahić.

Moguće je i da zemlje regije uvedu različite mjere prema Hrvatskoj, smatra Jašarspahić te dodaje kako svaka zemlja u regionu ima svoje specifikume u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa zemljom o kojoj se radi.

- Naša zemlja treba da gleda našu vanjskotrgovinsku razmjenu i naš odnos sa susjedima i da na osnovu toga donosi odluke da li će pokrenuti neku aktivnost u cilju zaštite domaćeg, a na neki način pomažući našim izvoznicima. Nazivajući nešto kontra mjerama, prijeteći kontra mjerama, to samo ide u prilog određenoj vrsti državnika, koji pokušavaju na jedan način političkim najavama i bombastičnim izjavama, skrenu pažnju na sebe. Ako neko hoće da uvede neku mjeru, on je uvede ne najavljuje je. Smiješno je za privrednike koje predstavljamo da prijetite kontra mjerama, a onda ih ne uvedete, poručio je Jašarspahić.

Kroz jasnu analitiku se vidi koje robe BiH uvozi, a ima kvalitetne proizvođače kod sebe, ističe Jašarspahić, naglasivši kako treba sjesti sa najznačajnijim proizvođačima i vidjeti koje robe čine konkurentno najveću štetu domaćem tržišti. Na osnovu toga, kako kaže, treba donositi odluku o nekim vrstama barijera krivudajući između propisa SSP-a, a zaštititi sebe.

- Ovo nije prvi put da BiH doživljava nešto ovako i svim privrednicima smeta zašto smo uvijek u defanzivi čekamo da se desi neki atak iz susjednih zemalja i onda mi nakon toga treba da reagujemo. Zašto ne bi konačno, na osnov tabela o izvozu i uvozu iz BiH donijeli odluku kako na neki način uraditi kontra napad pa na taj način zabaviti ostale. Pa da mi malo budemo kritikovani od EK, pa da se čudimo, kazao je Jašarspahić.

Jašarspahić je govorio , ali i o posljedicama nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici zaključivši da ovo nije prvi put da se jedno tipično ekonomsko pitanje pretvara u poltičko. Istaknuo je i da je neoprostivo da neko ko ode na Smit i predstavlja privredu da zanemari koliko je infrastruktura bitna za privredu i kaže neće mi ovo potpisati.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH je govorio i o problemima proizvođača malina, ali i razvoju automobilske industrije u BiH.

Kompletan intervju sa potpredsjednikom Privredne komore FBiH Mirsadom Jašarspahićem, pogledajte u priloženom videu.

Oglasi

NA VRH