Dautbašić: Vatrogasne jedinice opremljene starom opremom

TV Alfa
27.08.2017 19:11

I dalje je aktivno nekoliko požara na području Hercegovine u predjelu Čvrsnice, potvrdio je u Dnevniku TV Alfa pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Ramo Dautbašić. Kako je kazao, aktivni su i požari koji ugrožavaju šire prostore u Kantonu 10 i ZHK. 

Od naldežnih ministarstava unutrašnjih poslova uskoro bi trebali stići podaci o tome zbog čega su požari učestali u tim područjima, iako temperaturna razlika u odnosu na druge bh. gradove nije velika, kazao je Dutbašić istaknuvši kako vjeruje da će ubrzo doći i do procesuiranja odgovornih. 

- Zasigurno je i ljudski faktor odgovoran za ovakve stvari. Trenutno je najteža situacija na Čvrsnici, u predjelu opština Grad Mostar, Jablanica i Posušje. Ovaj požar aktivan je već nekoliko dana i za ovako širok požar potrebno je i značajno angažovanje ljudstva i materijalno tehničkih sredstava, kazao je Dautbašić. 

Na području Rujišta, prema riječima Dautbašića, vatrogasci su dali veliki doprinos kako bi odbranili obližnje vikendice. Pored profesionalnih vatrogasaca, svoj doprinos dala su i dobrovoljna vatrogasna društva, kao i GSS i Crveni križ. Ono što je primjetno, kako je istaknuo pomoćnik direktora FUCZ je i značajnije učešće stanovništva u gašenju požara. 

- Građani zasigurno mogu mnogo pomoći. Svjesnost kod stanovništva je iz dana u dan sve veća. Stanovnitvo, pored toga što može da da određene informacije nadležnim službama gdje i u koje vrijeme  je izbio požar, svojim aktivnim učešćem mogu dati doprinos da se požar u početnoj fazi zaustavi. Imamo i situaciju da stanovništvo može dati nadležnim MUP-ovima informaciju za ona lica koja su eventualno svojom nepažnjom ili namjerno izazvala požar, kazao je Dautbašić. 

I dalje je mnogo otvorenih pitanja kada je riječ o nabavci letjelica za gašenje požara, istaknuo je Daustbašić. 

- Šta sa takvim letjelicama, koje vrste nabaviti, gdje ih situirati, ko će njima upravljati i gdje će biti zahvat i odakle će da polijeću, ko će određivati priotitete? Vidite i danas kada imamo na raspolaganju jako mali broj letjelica OS BiH, odnosno helikoptera, a imate 20 zahtjeva istovremeno, neko mora da odredi prioritete i onda i tu može da dođe do određenih problema, kazao je Dautbašić.

On je istaknuo i da su vatrogasne jedinice opremljene sa dosta starom opremom i da je neohodno svakodnevno jačati, ospobljavati i podmlađivati vozne parkove. Prema statističkim podacima FUCZ u posljednje vrijeme je primjetan značajniji napredak u nabavci opreme, kazao je Dautbašić, istaknuvši da se nabavlja i polovna prema. 

Oglasi

NA VRH