Aktiviran meteoalarm

Oprez! Sutra veliko nevrijeme u BiH, padavine opasne za stanovništvo!

TV Alfa
12.11.2017 23:25

Položaj grada Sarajeva je takav da tokom zimskih mjeseci intenzivne temperaturne inverzije sprječavaju strujanje zraka u kotlinskim dijelovima zbog čega su magle česta pojava, kazao je klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bakir Krajinović gostujući u Dnevniku TV Alfa.

U narednom periodu slijedi promjena vremena, već večeras je pojačan vjetar južnog i jugoistočnog smjera koji je otpuhao zagađenje. Međutim, već sutra taj vjetar će skrenuti na sjever, i biće manjeg intenziteta što bi moglo usloviti magle u nižim predjelima našeg grada i BiH, kazao je Krajinović.

Promjene koje slijede izazvane su ciklonom koji se nalazi iznad sjeverne Italije i on će usloviti padavine u narednom periodu.

- Sniježni pokrivač će se kretati oko 15 cm u nižim predjelima dok će na planinama biti nešto veće količine snijega, a će usloviti i formiranje nešto višeg sniježnog pokrivača. Kada su u pitanju padavine, sutra je na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, što znači da količine padavna koje se očekuju mogu prouzrokovati određene probleme stanovništvu. Tako da trebamo biti oprezni, mjestimično se očekuje i 70 l/m2, što je puno i trebamo pripaziti i biti oprezni na nedaće koje mogu izazvati ove padavine, kazao je Krajinović.

U jutarnim satima, vjetar južnog smjera koji je već krenuo na našu zemlju, uslovit će ugodne jutarnje temperature sutra, međutim, već od podneva slijedi sjeverni vjetar koji će sniziti temperature, pa u narednim danima jutarnje temperature se očekuju oko 0 do -1, a dnevne neće prelaziti 10 stepeni Celzijusa u Bosni, u Hercegovini neznatno toplije.

NA VRH