Moore: Neko je skrivao informacije o reviziji, pravi državnik to ne bi uradio

20.03.2017 19:56

Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, gost je večerašnje emisije "U škripcu" na TV Alfa. Moore govori o reviziji, političkim krizama, ali i pozitivnim signalima u zemlji.

- Neki ljudi imali su neke informacije, imali su pismo Međunarodnog suda pravde, i nisu to objelodanili. Mislim da bi bilo bolje da su se ponašali drugačije. Mislim da lideri moraju biti iskreni, praktični i otvoreni prema ljudima u svojim, ali i u strankama u koaliciji - rekao je Moore.

Prema njegovim riječima, to nije pitanje samo jednog naroda, jedne stranke.

- Pravi državnik pokazao bi činjenice svom narodu, svim svojim sugrađanima, partnerima u koaliciji - i onda tražio od njih podršku. Zajedno bi odlučili šta uraditi - kazao je Moore.

Poručio je i da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne, te da je siguran kako namjera vlasti nije osnivanje trećeg entiteta.

- Tu postoje i presude Ustavnog suda BiH. Izborni zakon treba mijenjati, ali sumnjam da postoji mogućnost odgađanja izbora, iako postoji mogućnost za nove političke krize - tvrdi Moore.

Komentirao je i osnivanje "dvije škole pod jednim krovom" u Jajcu, na kojem se insistira, iako to ne žele ni učenici, a ni roditelji.

- Ta hrabra djeca su moji heroji. Oni su se digli protiv podjele, i to je nešto vrlo pozitivno za sve Bosance i Hercegovce - kazao je Moore.

Emisija "U škripcu" emituje se ponedjeljkom u 21 sat.

Tagovi

moor OSCE revizija
NA VRH