Subašić: Znale smo za pismo iz maja 2016-e !

16.03.2017 23:17

Gostujući u popodnevnom programu TV Alfa, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Munira Subašić, kazala je kako očekuje najviše kazne zatvora za Ostoju Stanišića i Marka Miloševića kojima bi sutra trebala biti izrečena presuda povodom optužbi za genocid i ubistvo 800 Srebreničana tokom agresije na BiH. Subašić je istaknula da je na Branjevu, prema podacima Haškog tribunala strijeljano 800 ljudi, dok je po njihovoj evidenciji taj broj veći za oko 200 žrtava. Majke Srebrenice neće prisustvovati izricanju presude.. 

"Iako su neke majke insistirale, nećemo ići, umorne smo od svega. Ostat ćemo u našoj kancelariji i gledati u miru i vidjeti kolika je pravda i spremnost sudija na koju se pozivaju već 22 godine.“, kazala je Subašić.

Komentirajući odbačeni zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, Subašić je još jednom podsjetila da su majke Srebrenice bile te koje su inicirale pokretanje ovog zahtjeva. Subašić je istaknula i kako su članice ovog Udruženja znale da Sakib Softić nema legitimitet agenta BiH.

"Ja sam znala. Mi kao žrtve genocida imamo jako dobru saradnju sa Haškim tribunalom, sa Sudom BiH, Sudom pravde itd.. Mi smo tražile da nam se daju te informacije, ali naše nije bilo da mi istupamo u javnost sa tim informacijama.Uprkos tome, trebali su pregledati da li ima novih dokaza, međutim nikada nije kasno i žrtve genocida nikada neće odustati.Niko nije znao da mi ovo znamo, mi smo imale sastanak sa djevojkom iz Međunarodnog suda pravde, dobile smo te informacije ali nismo vjerovale da je to tako. Rekla sam im da ostave to pismo i da ćemo ipak ići do kraja.“

Prema njenim riječima, Udruženja žrtava genocida planiraju pokretanje nove tužbe protiv Srbije i RS-a. Na pitanje voditeljice na koji način to planiraju uraditi, s obzirom na to da je ovaj neuspjeli zahtjev za reviziju zapravo zatvorio kompletan proces oko pitanja odgovornosti Srbije za genocid, Subašić je istakla kako će Udruženja oformiti tim svjetskih advokata koji bi trebali voditi taj slučaj.

Subašić je prokomentirala i pominjanje Srebrenice u trusko – holandskim prepucavanjima, kao i dolazak Aleksandara Vučića u BiH. Kompletan intervju pogledajte na navedenom linku. 

NA VRH