"U škripcu"

Arnaut: Više nećemo pomisliti, a kamoli ući u koaliciju sa SDA

TV Alfa
13.11.2017 15:22

O političkim prilikama, ali i neprilikama, stanju i opstrukcijama u državnim institucijama, ali i zakonodavnom okviru zemlje večeras "U Škripcu" govori potpredsjednik SBB-a i zastupnikom u PD PSBiH Damir Arnaut.

Komentarišući Prijedlog izbornog zakona HDZ BiH, a koji će se naći na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma, Arnaut ističe da je riječ o čistom populizmu, i apsolutno je neprihvatljiv za SBB. Smatra da je na djelu saradnja između SDA i HDZ BiH, koja u konačnici vodi "tehničkom mandatu" vladajućih stranaka.

- Ukoliko zaista dođemo u tu situaciju da se izborni rezultati ne mogu implementirati, onda je neophodno i da se OHR uključi. Inače ćemo imati tehnički mandat, a u tehničkim mandatu to znači da Zvizdić ostaje premijer, da Grubeša ostaje ministar pravde, da na vlasti ostaju SDA i HDZ i SDS, što nekima iz tih stranaka i odgovara, smatra Arnaut.

Prema njegovim riječima, šansa koju su Bošnjaci dobili, po prvi put od 2006. godine da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz reda tog naroda, je apsolutno prokockana.

Odgovarajući na pitanje zašto je SBB ušao u koaliciju sa SDA, i da li je to bila rizična saradnja, nakon ranijih iskustava SDP-a i DF-a, Arnaut ističe da su o SDA znali samo anegdontalno, te da su priče pokazale pokazale kao takve, ili čak gore.

- Naše opredjeljenje, sa ovakvom SDA, sa ovom okupljenom oko nekoliko interesnih familija, mi više nikad nećemo pomisliti da koaliramo, a kamoli da uđemo u takvu priču, kategoričan je Arnaut.

A koja su konkretna predizborna obećanja SBB i ispunjena, te šta očekuju nakon oktobra 2018., ali i na kojoj poziciji se vidi Arnaut nakon izbora  gledajte večeras od 21 sat na TV Alfa.

Oglasi

NA VRH