Arnaut: Prošlo vrijeme stranaka koje se igraju sa nacionalnim osjećajima

TV Alfa
14.11.2017 02:04

SDA se ne drži riječi, ocijenio je Damir Arnaut potpredsjednik SBB-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentirajući generalno iskustvo saradnje sa SDA, u emisiji U škripcu na TV Alfa. On je istaknuo kako se to posebno vidjelo tokom zajedničke kampanje kada smo pokušali ojačati bošnjački faktor, napomenuvši da se SDA apsolutno ni tada nije držala riječi, posebno kada je riječ o podršci kandidatima.  

- Drugo što smo primjetili je nevjerovatno insistiranje da se sva politička pitanja gledaju kroz kadrovsku politiku od strane SDA. Postoji jedno nerazumijevanje s njihove strane kada mi insistiramo na instituacionalnom pristupu, kazao je Arnaut.

SBB je svjesno rizično ušla u tu koaliciju, kazao je Arnaut, napomenuvši da je SBB tada bio jedina opcija, i da je toga bio svjestan i Bakir Izetbegović koji je pozvao SBB. Arnaut ističe da su o SDA znali samo anegdontalno, te da su priče pokazale pokazale kao takve, ili čak gore.

- Naše opredjeljenje, sa ovakvom SDA, sa ovom klikom okupljenom oko nekoliko interesnih familija, mi više nikad nećemo pomisliti da koaliramo, a kamoli da uđemo u takvu priču - kategoričan je Arnaut.

Govoreći o sve češćim analizama političkih analitičara o udruživanju SBB-a sa SDP-om i DF-om, Arnaut ja kazao kako je riječ o strankama koje rade o sličnom programskom djelovanju stranaka.

- Mislim da je prošlo vrijeme stranak koje izuzetno bitnim političkim pitanjima pristupaju sa pozicije vlastitog interesa. Mislim da se SDA s te tačke gledišta ne može opisati čak ni kao nacionalna stranka ukoliko je definicija nacionalne stranke da štiti interese svog naroda, jer SDA je na jako puno pitanja pokazala, ne samo da nije sposobna, nego da ne želi da štiti interese svog naroda. Bošnjački narod je doslovno prevaren na skupu u Vijećnici, ponižen, zato što se predalo nešto za šta su ovi u vrhu SDA vrlo jasno znali da neće proći ni činovnički nivo na sudu pravde, a kamoli da će sudije o tome odlučiti, to je bio jedan hazarderski pristup, ocijenio je Arnaut.

Prema tome, Arnaut ističe da je prošlo vrijeme stranak koje se igraju s nacionalnim interesima i nacionalnim osjećajima naroda, a samo za svoje privatne i stranačke interese.

Konstantno „igranje“ sa imenima SDA-ovih kandidata za člana Predsjedništva BiH, Arnaut vidi kao način da se stvori pometnja.

SBB očekuje da na narednim izborima bude prva stranka po broju glasova, prije svega zbog toga što su, prema riječima Arnauta,pokazali da su stranka koja ispunjava obećanja data građanima. 

- Pokazali smo takođe da možemo uraditi puno bolje, i sam naših nekoliko ministara i poslanika je jako puno uradilo po pitanju interesa BiH i zamislite samo da smo kao SDA imali sve premijereod vrha pa do dna. Znate koliko često su SDA govoriti o toj vertikali, kada bi SBB to imao, na osnov ovoga što smo uradili sa ovim kapacitetom, mislim da je građanima jasno da bi reformski put BiH bio daleko brži i daleko kvalitetniji, kazao je Arnaut.  

SBB ispunjava obećanja data narodu

Govoreći o djelovanju SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Arnaut je kazao kako je SBB počeo ispunjavati svoja obećanja data u predizbornoj kampanji, manje od mjesec dana nakon preuzimanja zastupničkih mandata, posjetivši da je ta stranka još u januaru 2015. godine uputila u proceduru zakon o ukidanju „bijelog hljeba“.

- Nakon toga smo uputili i Zakon o smanjenju otpremnina, pa i Zakon o smanjenju naknada za rad u komisijama. Prema zvaničnim podacima Vijeća ministara BiH, samo u prošoj godini ušteđeno je 1,2 miliona KM, a u ovoj godini biće ušteđeno 1,4 miliona maraka, kazao je Arnaut.

No, zanimljivo je da nema odgovora na pitanja gdje su utrošenja sredstva ušteđena po osnovu zakona SBB-a.

- U nekoliko navrata sam pokušao od Vijeća ministara BiH dobiti odgovor gdje je 1.200.000 maraka koje je ušteđeno prošle godine, prema njihovim zvaničnim podacima, gdje je preusmjereno, gdje je otišao taj novac, apsolutno Vijeće ministara mi ne daje odgovor na to pitanje, kazao je Arnaut.

Jedno od obećanja SBB-a je i nedavno prošao u prvom čitanju u Domu naroda PS BiH prema kojem će vozila hitne pomoći i vatrogasaca imati prednost nad vozilima pod pratnjom. Arnaut je ocijenio kako je to jedan od dokaza da će SBB uvijek stati uz narod, odnosno građane staviti ispred političara.  

- Nemoguće je braniti bilo kakav stav da treba ostati kako je sada. Nemoguće je braniti da političari trebaju zadržati prednost nad hitnom pomoći, poručio je Arnaut komenitajući neke od stavova državnih delegata.

Arnauta, kolege iz parlamentarnih klupa često opisuju kao detaljistu i čovjeka koji „cijepa dlaku na četiri dijela“, na šta je on odgovorio kako je u Parlamentarnoj skupštini duo vladao haos, te da se sada mnogo više poštuje Poslovnik, što olakšava i rad parlamentarcima.

- Meni je najveće priznanje činjenica da apsolutno nema političke stranke čiji poslanik nije barem jednom prišao i zamolio za interpetacijunekog pravnog akta, što ukazuje da moje kolege cijene to što radim, kazao je Arnaut.

Zvizdić nije dorastao zadatku predsjedavajućeg VM BiH

Budući da je inicijator ukidanja naknada za nerad, voditeljica je pitala i njegov stav o (ne)radu ostalih institucija u državi.

- Meni je neshvatljivo i apsolutno neprihvatljivo da Vijeće ministara izbaci sedam prijedloga zakona, odnosno dostavi nama u proceduru u Predstavnički dom, za 11 mjeseci ove godine. Mislim da stranka koja je dobila mandat na izborima da predloži predsjedavajućeg, konkretno SDA je trebala da shvati davno da ovaj predsjedavajući nije dorastao tom zadatku. Imali smo 2016. godinu za koju mu nije usvojen Izvještaj, obećao je 56 zakona, a dostavio je u proceduru samo 19, u 2017. će izgleda prepoloviti taj učinak, kazao je Arnaut.

Kada je riječ o odgovornosti predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i incijativi prema kojoj je skupiti potpise i dokazati da ima podršku za svoj (ne)rad, Arnaut je kazao da je Zvizdić ignorisao volju PD PS BiH i nikada nije dostavio potpise.

- Gospodin Zvizdić nikada ne može biti smijenjen, zato što procedura nalaže da o tome odlučuje i Dom naroda, a SDA i HDZ BiH su vrlo jasni bili da neće podržati smjenu Zvizdića i onda samim tm vi nemate većinu u Domu naroda, kazao je Arnaut.

Prešutna saradnja SDA i HDZ-a BiH oko Izbornog zakona BiH

Na sjednici PD PS BiH koja će biti održana u srijedu, naći će se i Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. SBB neće podržati taj Prijedloog niti bilo koji drugi koji u sebi ne sadrži implementaciju presuda Sejdić i Finci, Pilav, Zornić i drugih, poručio je Arnaut, kazavši da je na to ukazala i međunarodna zajednica.

- To je populizam, kada nudite nešto što znate da neće biti prihvaćeno, sa nekim objašnjenjem da time štitite nacionalne interese. Ono što mene ovdje brine je apsolutno vidjljivo da je ovdje u pitanju prešutna saradnja, ako ne i otvoreni dogovor, SDA i HDZ BiH da ovo traje što duže, kazao je Arnaut.

Procedure su omogućavale da taj rijedlog dođe u PD još u augustu i septembru, ali se to nije desilo, kazao je Arnaut, napomenuvši da je aktuelna i najava SDA da će uputiti novi prijedlog čim padne HDZ-ov.

Arnaut je kazao i kako je, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno trenutnom etničkom modelu, izmjene nisu moguće bez izmjena Ustava BiH. Za to je, kako je napomenuo, ipak potrebna politička volja.

- Mi ćemo nastojati tu da budemo dio rješenja, kao što smo imali jedno zaista kreativno rješenje oje je naišlo na odobravanje međunarodne zajednice kada su bili u pitanju izbori u Mostaru prošle godine. Međutim, zbog ovih ovakvih partikularnih političkih interesa nije bilo volje da se to usvoji.

Arnaut je napomenuo i kako je izuzetno važno da se ne dođe u situaciju da se ne mogu implementirati izborni rezultati iduće godine.

- Ukoliko dođemo u tu situaciju, da nema načina da se implementiraju izborni rezultati, onda je neophodno i da se OHR uključi , jer inače ćemo imati ehnički mandat, a u tehničkom mandatu to vam znači da ostaje Zvizdić premijer, da ostaje Grubeša iz HDZ-a ministar pravde, da ostaju na vlasti SDA, HDZ i SDS, i što možda nekim i odgovara. Zbog toga dovodim u pitanje zašto neko nije htio da se ovo riješi još u augustu, a SDA nam najavljuje u decembru i januaru neki njihov prijedlog, a nigdje Vijeća ministara, kazao je Arnaut.

Oglasi

NA VRH