Kamberović: Država će nadživjeti političke elite koje vladaju

TV Alfa
25.11.2017 11:22

Jednaka prava su formalno zagarantovana, ali skoro da je sigurno da nemaju svi jednaka prava, ocijenio je historičar Husnija Kamberović, gostujući u Specijalnom rogramu TV Alfa povodom Dana državnosti BiH.

Ali, ukoliko bismo poredili ono što imamo danas i ono što je princip ZAVNOBiH-a, onda bismo mogli reći da principi i temelji koji su postavljeni na zasjedanju ZAVNOBiH-a su bili puno veća garancija ravnopravnosti, bilo je puno više mehanizama da se ravnopravnost i naroda i ljudi u toj zemlji realizira nego što je to slučaj sa današnjom BiH, kazao je profesor Kamberović.

Dan državnosti BiH je puno više od jednog neradnog dana, ocijenio je Kamberović, istaknuvši kako je takvo shvatanje problem obrazovanja i stanja u društvu kao i odnosa koji grade političke elite prema BiH.

- Svjedoci smo da se čitavo razdoblje od ’92. pa do danas u jednom velikom dijelu BiH, ZAVNOBiH, ne samo doživljava kao običan radni dan, nego znamo da se u jednom dijelu donesena odluka u Skupštini RS-a da se ponište odluke ZAVNOBiH-a, kao da je njih neko ovlastio da mogu poništiti odluke koje su nekada donesene, nešto što se desilo ne može se više poništiti niti negirati, kazao je Kamberović.

S druge strane, ističe Kamberović, u Federaciji BiH se njeguje 25. novembar, ali naglašava kako nije siguran da političke elite koje njeguju taj praznik, iskreno vjeruju u vrijednosti koje je ZAVNOBiH utemeljio.

- Zato što, jedino što je preživjelo u svijesti suvremenih političkih elita iz tog vremena, kada je BiH funkcionirala na principima ZAVNOBiH je samo to. Oni se svega ostalog odriču i nisam siguran da je njihovo zalaganje za te principe iskreno i kredibilno, kazao je Kamberović.

Jasno bi trebalo razdvojiti šta je to država, a šta su političke klase koje ovom zemljom vladaju i vladaju u svom interesu, poručio je Kamberović.

- Mi nikako ne smijemo dopustiti da taj odnos, koji mlađe generacije imaju prema političkim elitama, tu nepravdu koju osjećaju, a koju prema njima grade političke elite, transformira u odnos prema državi. Država je nešto što će nadživjeti političke elite, kazao je historičar Kamberović.

Oglasi

NA VRH