Večeras od 21:00h

U škripcu: Beganović i Mašić o krizi u Parlamentu FBiH

Avaz.ba
27.11.2017 15:30

U večerašnjem izdanju političkog magazina U Škripcu govorimo o parlamentu kao temelju države, ali i o blokadi ove institucije na nivou FBiH. Zašto se otkazuju sjednice oba doma, kada će biti zakazane nove redovne ili vanredne, te da li će uopšte profunkcionisati najviši organ zakonodavne vlasti u Federaciji razgovarali smo sa našim gostima predsjednikom Kluba SBB-a u PD FBiH Nasirom Beganovićem i zastupnikom SDP-a u PD FBiH Damirom Mašićem.

Iako je emisija bila prilika da se javnosti da stvarna slika o proteklim dešavanjima u Predstavničkom domu,  našem pozivu nije se odazvao predsjedavajući Edin Mušić, kao ni predsjednik Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović, niti njegov zamjenik Safet Kešo.

- Ti ljudi očegledno nemaju šta da kažu suvislo, da nemaju opravdanje, izgovor, za jedno potpuno nenormalno stanje koje imamo u Federaciji, smatra Mašić.

Pojašnjavaju da redovnih zasijedanja skoro nije bilo od jula mjeseca, nekoliko vanrednih je inicirano, dok su pojedine redovne sjednice još „na čekanju“ i ostale su nedovršene.  

Prema riječima Beganovića, poziv za nova zasjedanja i dalje ne stiže, a glavni kočničar i blokator rada je vrh Stranke demokratske akcije.

- SDA je glavni krivac i kočničar i SDA je ta koja vrši blokadu rada kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti. Sve odgovornost za dešavanja u proteklom periodu , kako prošle godine, tako i ove, i nerada Parlementa, prije svega leži na SDA, ocijenio je Beganović.

Nakon međusovnih optuživanja, javnih prepucavanja između SDA i SBB-a Klub SDA optužio je SBB da su iznevrerili penzionere, a premijer Novalić izjavio da ne može garantovati isplatu penzija.

- Kada vam premijer za govornicom to iznese i to pred Parlamentom, svaka normalna osoba koja obnaša funkciju nakon toga bi podnijela ostavku. On kaže ja neću da preuzimam odgovornost,  a vozicu se u limuzinama, primati platu, imati beneficije, privilegije koje imam, kazao je Mašić.

Zakon o PIO koji se nalazi u Parlamentarnoj proceduri je čisti pokušaj manipulacije, ocjenjuju sagovornici.

- Cjelokupan proces izrade zakona, pregovora, sa penzionerima i raznim grupacijama vodio je lično gospodin Novalić. Zakon je praktično i doslovno pisan u njegovom kabinetu, rekao je Beganović.

Da li će profunkcionisati Parlament, hoće li opozicija zahtijevati zasijedanja od predsjedavajućeg, ili će sami sazvati sjednicu. Ko će stati u zaštitu obespravljeih građana (penzionera, boraca, policajaca), koji sve češće protestuju ispred zgrade Parlementa, ali i Vlade. Da li je Parlament ukraden od građana gledajte večeras U škripšcu od 21 sat na TV Alfa.

Oglasi

NA VRH