Večeras od 21:00h

Kazaz: Izetbegoviću ne treba veći neprijatelj od „gospođe sa Poljina“

Izetbegović je uništio koalicioni kapacitet SDA, to je najnesposobniji lider kojeg je SDA moglo dobiti

TV Alfa
04.12.2017 17:39

Posljednja izrečena osuđujuća presuda u Hagu, pa nakon toga i suicid na očigled javnosti, izazvali su brojne reakcije kako u zemlji, regiji, ali i u svijetu. Rasplamsala se nacionaliostička retorika i tenzije. Da li se nakon svega počela oživljavati fantazma o Herceg-Bosni, te kome je presuđeno u Hagu: pojedincima, narodima ili politikama. Ove, ali i druge aktuelene događaje na političkoj sceni večeras "U škripcu" analiziramo sa profesorom Enverom Kazazom.

Komentarišući posjetu komesara za proširenje EU Johanesa Hahna kazao je da je to samo poruka liderima stranaka da smire "uzavrelu političku situaciju". Iako je BiH, tačnije predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić obećao odgovore na Upitnik do kraja godine, Kazaz smatra da sadašnja vlast ne može odgovoriti na ključna pitanja, a koja se tiču redizajna Ustava zemlje. 

- Ono što Zvizdić radi je jedan blijedi, nevidljivi, dosadni, pun opštih mjesta govor na političkoj sceni. Sramotno je da premijer, ili neko ko se predstavlja ko premijer, ponavlja opšta mjesta koja je čuo u Briselu. Prava analiza bi pokazala da je Zvizdić loš učenik loše evropske birokratije, kazao je Kazaz.

Uništio koalicioni kapacitet SDA

Dodao je da je došlo vrijeme da, kako kaže „Stranka državne anarhije“, odnosno SDA i Izetbegović odu u političku povijest.

- Ja mislim da je Izetbegović još godinu dana na vlasti i da bi naredni izbori mogli da označe kraj dinastije, zato što su svi oni svjesni da i na narednim izborima, čak i da dobije relativnu većinu u Federaciji, Izetbegović je uništio koalicioni kapacitet SDA. To je najnesposobniji lider kojeg je SDA moglo dobiti, ocijenio je Kazaz.

Kegoričan je i u ocjeni da se u patrijahalnom svijetu politike nije smjelo dogoditi da žena vuče sve konce u stranci, te da je "gospođa sa Poljina" ujedno i najveći politički neprijatelj lideru SDA. 

- Ta žena, koja vozi sve konce je najveći uteg  za političku sudbinu lidera SDA, ne treba mu veći politički neprijatelj u patrijahalnom društvu od te gospođe, ističe Kazaz.

Govoreći o tenzijama koje su nastale nakon posljednjih presuda u Hagu kazao je kako ni Sarajevo ne razlikuje ideološku,  političku i moralnu odgovornost, pa se ne može očekuvati da to čini Banjaluka ili Mostar. Prema njegovim riječima, zvanično Sarajevo je zaklanjalo institucionalnu odgovornost.

Kazaz ističe i da fantazma o Herceg - Bosni nikada nije zamrla, te da spašavanjem tog Tuđmanovog projekta premijeru Hrvatske Andreju Plenkovićiu se pričinjava da spašava neke nacionalne vrijednosti, a ustvavri vlastitu državu i naciju stavlja na stub srama.

- Govorom o narodima i tobožnjoj njihovoj krivici i o osudama naroda politički establišment spašava svoju političku glavu. Onda se u takvim govorom u društvenom polju omogućuje reproduciranje ideologije zločina. Ideologija zločina postaje prihvatljiva, ona je moralno neupitna i takvim skrivanjem mračne zločinačke ideoligije iza paravana naroda ratni zločinci mogu postati heroji, ističe Kazaz.

Da li Evropa vjeruje u "opredijeljenost" BiH za euroatlanske integracije, ko je odgovoran za razgradnju države, kakva su očekivanja od susreta bh. lidera sa srbijanskim premijerom, ali i kakva je socijalna realnost u zemlji gledajte večeras od 21 sat U škripcu na TV Alfa.

Oglasi

NA VRH