Večeras od 21:00h

Filipović i Papić gosti političkog magazina U škripcu

TV Alfa
11.12.2017 17:05

U večerašnjem izdanju političkog magazina U škripcu sa gostima akademikom Muhamedom Filipovićem i političkim analitičarem Žarkom Papićem razgovaramo o zaključcima PIC-a ostanju u našoj zemlji.

Čuvari mira u BiH žale zbog nedostatka napretka, propuštenih prilika i gubitaka značajnih sredstava.

- Ja mislim da je stanje u BiH i malo gore nego kako su ga ti ambasadori ocrtali. Sve što su rekli o situaciji kod nas, sve što su definirali kao našu grešku, nesposobnost ili odsustvo želje da poboljšamo stanje u zemlji, i da povećamo šanse da se približimo Evropi je uglavnom tačno, ocijenio je Filipović.

Ipak, istaiče da se očekivala nota oštrije ocjene, oni su to diplomatski "ubili". Dodaje da ambasadorima PIC-a nedostaje i samokritički odnos.

- Nije situacija ovdje nastala sama od sebe, niti smo mi apsoutni autori svoje situacije. Mi smo nastali na tragovima i posljedicama politike koju je Evropska zajendica vodila prema ovom prostoru, kazao je Filipović.

Jedna od preporuka nakon sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira bilo je i konačno usvajanje zakona o akcizama, jer je to, kako navode od suštinske koristi za ekonomski i socijalni napredak.

- Nevjerovatno je da Vijeće ministara nije u stanju da kad izađe sa prijedlogom zakona o akcizama nema temeljno, matematičko obrazloženje, sa štetom i koristima, da bi ljudi koji o tome odlučuju u Parlementu znali o čemu se ustvari radi, smatra politički analitičar Žarko Papić

On ocjenjuje da je promjena mišljenja Kluba zastupnika SBB-a opravdana i uredu, jer su uspjeli "izboksovati" transparentnost utroška sredstava.

- Putarine su manje zlo, jer šta vam je alternativa: putarine sa svim svojim lošim stranama, ili s druge strane, potpuno odsustvo spoljnih kredita, koji bi u velikoj mjeri zaustavili razvoj i defakto do kraja iduće godine BiH doveli do ivice bankrota, kazao Papić.

Da li bi usvajanje akciza otkočilo evropski put BiH, da li političari znaju u kom smjeru vode zemlju, te da li će Međunarodna zajednica ostati po strani dok se kreiraju "domaća" rješenja Izbornog zakona, gledajte večeras od 21 sat na TV Alfa.  

  

Oglasi

NA VRH