Dan u bolnici za neosigurane košta od 50 do 100 KM

TV Alfa
13.02.2018 18:47

Nijedan građanin - dijete, žena, muškarac, osoba - bio zaposlen ili ne, ne smije biti bez zdravstvene zaštite - kazao je za emisiju 'Danas' Milan Mirić, koordinator mreže ICVA.

U Federaciji BiH bez zdravstvenog osiguranja je više od 200.000 građana. Pokazuju to podaci nevladine organizacije „Inicijativa i civilna akcija. Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj, gdje je bez zdravstvene zaštite oko 250.000 osoba.

-Tu brojku čini više kategorija, jedna od kategorija jeste što mi u FBiH još uvijek imamo rok za prijavu na biro za zapošljavanje, osoba koja traži posao treba da se prijavi na biro za zapošljavanje, međutim, ako se ne prijavi u roku od 30 dana, oni će biti na birou ali neće imati zdravstveno osiguranje, kazao je Mirić.

Mirić ističe da, kada je riječ o prijavama na biro, u FBiH postoji jedna stavka koje nema u RS-u.

-Ta odredba vremenskog roka nema u RS-u tako da odmah pravimo i diskriminaciju. Ono što mi zagovaramo 4-5 godina jeste da se ukine taj rok i nedavno smo imali inicjativu da se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju izbaci iz člana 19 taj vremenski rok koji je potreban, opravdanje Ministarstva jeste da dolazi novi Zakon, pa kada bude novi Zakon biće i to, rekao je Mirić

Oglasi

NA VRH