Večeras od 21:00h

Karabeg: Oko 60 posto zloćudnih mladeža potiče od pigmentisanih dobroćudnih mladeža

Autor: TV Alfa
14.02.2018 22:13
A
A
A

Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Osim dobroćudnih mladeža, na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje su vrlo slične običnom mladežu, ali ih je ipak moguće uočiti. Upravo zbog toga dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože.  

- Karakteristike koje pobuđuju sumnju nastanka melanoma ili melanomatoznu transformaciju nevusa jesu da se postojeći mladež povećava ili se pojavljuje novi. Zatim tu imamo i nepravilan ili razveden rub, promjena boje mladeža od smeđe u crnu, tamnoplavu ili crvenu, tu se često pojavljuje i svrbež mladeža. Ukoliko se neka od ovih karakteristika pojavi kod određenoga pacijenta ,sumnja na nastanak malignoga melanoma je veća, kazao je prof.dr. Reuf Karabeg, sepcijalista opšte i rekonstruktivne hirurgije gostujući u emisiji „TV Ordinacija“.

Prema jednoj kliničkoj studiji, prosječno 13 mjeseci se kasni sa postavljanjem dijagnoze malignog melanoma zbog nedostatka pigmentacije kod amelanotičnog melanoma. Stoga su u trenutku dijagnosticiranja često već u odmakloj fazi što, naravno može utjecati na skraćenje životnog vijeka pacijenta.

- Najčešće greške u postavljanju dijagnoze su kod melanoma koji se nalazi ispod nokta i kod bezbojnih melanoma. Oko 60 % svih zloćudnih mladeža potiče od pigmentisanih dobroćudnih mladeža. Obzirom da prosječan odrasli bijelac ima 15-20 mladeža, od najveće važnosti je da kliničar prepozna različite dobroćudne pigmentirane tumore kože i da ima jasnu predstavu o indikacijama za biopsiju ili uklanjanje nevusa. Veliki urođeni mladeži imaju čak veliku sklonost za malignu alteraciju. Dermatoskopija može biti važna metoda u dijagnostici ovakvih agresivnih zloćudnih tumora, kazao je doktor Karabeg.