"I to je život"

Ljekari: Naučite razlikovati prehladu od gripe, ne trčite liječniku pri samoj pojavi temperature

TV Alfa
20.02.2018 14:52

Sezonska gripa virusna je zarazna bolest koja se javlja svake godine, pogotovo u januaru, februaru i martu. Prema riječima dr. Enesa Šačića, epidemiologa iz JU Domovi zdravlja KS i prim. dr. Amre Bašić-Živadinović, specijaliste urgentne medicine u Hitnoj pomoći Sarajevo, stanje nije alarmantno kada su u pitanju slučajevi oboljeli od gripe i stanja sličnih gripi, mada je broj oboljelih posljednjih mjesec u porastu. Oni ističu kako je čak mnogo bolja situacija u odnosu na prošlu godinu kada je oboljelih bilo znatno više u ovo vrijeme.

- Prema posljednjim podacima nadležnih zdravstvenih institucija u FBiH trenutno je registrirano u period od 2. oktobra do 4 februara oko 15.900 stanja sličnih gripi, što je znatno manje u odnosu na prošlu godinu kada je u istom razdoblju na području BiH bilo registrirano više od 18.000 pacijenata s oboljenjima sličnim gripi, kazao je doktor Šačić, ističući kako je na podrručju Kantona Sarajevo oko 4.800 oboljelih od gripe.

Prema riječima Šačića, povećan je broj oboljelih u posljednjih pet sedmica nakon početka ove godine u odnosu na prethodna dva mjeseca prošle godine.

- Od svih uzoraka koji su došli na Kliniku za mikrobiologiju KCUS-a, 85 posto je pozitivno na viruse gripe, od čega je 55 posto virus gripe influence tipa B, a 45 posto virus influence tipa A. Ono što je interesantno obolijevaju najviše mala djeca i djeca školskog uzrasta, ističe dr. Šačić. 

Oboljelih pacijenata od gripe i stanja sličnih gripi u Hitnoj pomoći KS je mnogo, što nije ništa neobično za ovaj period kazala je doktorica Bašić-Živadinović.

- Uobičajeno za ovo vrijeme je da nam dolaze građani sa simptomima gripe ili prehlade. Zdravstveni radnici rade svoj posao i veoma dobro znaju procijeniti o kakvom se oboljenju radi, odnosno da li pacijent može proći sa kućnim liječenjem ili 'pak dobiti uputnicu za liječenje na višem nivou. Najugroženija su djeca, pogotovo bebe do šest mjeseci, zato što nemaju prirodni imunitet i stariji od 65 godina, istakla je dr Bašić-Živadinović, objašnjavajući kako je preporučljivo da se ljudi vakcinišu kako bi izbjegli komplikacije koje uzrokuje gripa.

Nepotrebno je zbog same pojave temperature, prvi dan trčati liječniku, jer se gripa mora preležati, naglašava dr Bašić-Živadinović.

Kako da razlikujemo gripu od prehlade, koji su zajednički simptomi? Koji stupanj povišene temperature je alarmantan i za odlaska liječniku? Kojim antipireticima je najbolje obarati povišenu temperature? Da li je kasno da se sada vakcinišete protiv gripe? Odgovore na ova pitanja pogledajte u priloženom videu.

NA VRH