Dr. Maksić u "TV Ordinaciji" o povredama i oštećenjima sistema za kretanje

TV Alfa
21.02.2018 13:40

Povrede i oštećenja sistema za kretanja najčešće nastaju nakon saobraćajnih ili industrijskih nesreća te u sportu. 

- Te tri skupine obuhvataju gotovo 90% svih povreda. Od toga 10 % otpada na sportske povrede. Politrauma obuhvata skupinu vrlo teških povreda, gdje postoje najmanje dva organska sistema koja su ozbiljno povrijeđena. Tu se radi o povredama sistema za kretanje, povredama grudnog koša, abdomena, povredama glave koje su vodeće povrede i direktno ugrožavaju život, kazao je dr. Senad Maksić, specijalista opće hirurgije i traumatolog.

Najveći napredak u sportskoj traumatologiji u liječenju povreda zglobova omogućila je endoskopska hirurgija odnosno arteroskopija. Ne postoji ni jedan zglob u ljudskom tijelu u koji se ne može ući sa odgovarajućom artoskopskom opremom. A prednosti te hirurgije u odnosu na otvorenu su velike.

- Kao i svaka operativna procedura ona ima svoje prednosti i nedostatke. Zadnjih godina endoskopska, odnosno arteoskopska hirurgija je sve učestalija. Ona minimalno oštečuje tkiva pri hirurškom pristupu, praktično se sve uradi u dva mala otvora, ističe dr. Maksić

Oštećenje prednjeg križnog ligamenta je jedna od čestih sportskih povreda, to je najispitivaniji ligament ljudskog tijela i ligament koji je najviše tretiran od strane hirurga.

- Prednji križni ligament je centralni osigurač koljenog zgoba. Jedan pasivni stabilizator koji je odgovoran za stabilnost zgloba i za zaštitu ostalin itrartikularih sturktura. Danas sportska traumatologija ne pristupa individualno, zavisi o kome je riječ, kakava su očekivanja, kakav je motiv sportiste ili rekerativca tako se i pristupa tom problemu, kazao je dr Maksić.

 

Oglasi

NA VRH